Angela Negrotă la Golden Hour: Discriminările din sistemul de învățământ și dealerii de la catedre

Postat de pe 29 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, activistul civic Angela Negrotă a vorbit despre problemele din învățământul românesc, sistem în care elevii unor școli din Transilvania sunt obligați să învețe în limba maghiară și în care dealerii vând droguri de la catedră.  

Într-un sat aflat la doar 5 km de Cluj-Napoca, elevii sunt obligați să învețe în limba maghiară, sfidându-se Constituția, în care este prevăzut faptul că limba oficială în România este limba română. La școala din satul Gheorgheni nu există secție în limba română, iar cei șapte copii români studiază în maghiară. Părinții a șase dintre ei sunt revoltați, întrucât copiii lor nu înțeleg limba maghiară, iar educatoarele sau învățătorii nu le traduc lecțiile. Ei cer clasă în limba română sau microbuz școlar care să îi ducă pe micuți în Cluj-Napoca. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a dispus de urgență o anchetă la sesizarea postului Realitatea Tv, pentru a găsi o soluție. Astfel de abuzuri au fost permise prin complicitatea tacită a guvernanților care au încheiat fel de fel de acorduri cu UDMR-ul pentru a-și urmări propriile interese.

România se „zbate din răsputeri” să bată și alte recorduri, ajungând țara în care și profesorii produc și trafichează droguri. Opt persoane, printre care se numără şi două cadre didactice, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în urma percheziţiilor organizate de DIICOT la o grupare infracţională bănuită de operaţiuni cu droguri de mare risc. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Buzău a admis cererea procurorilor de arestare preventivă pe numele persoanelor bănuite, dar decizia nu e definitivă şi poate fi contestată în 48 de ore. Cei doi profesori din Buzău, unul de economie şi un psihopedagog, ar fi capii reţelei de trafic de droguri de mare risc, susţin surse judiciare citate de Hotnews. Unul predă la un liceu tehnologic din oraşul Buzău, iar celălalt la o școală specială. Angela Negrotă consideră că acest fenomen grav al consumului și traficului de droguri din România ar putea fi stopat cu ușurință, pentru că se cunosc foarte bine toate detaliile despre producători, consumatori, distribuitori și altele, dar se pare că nu se dorește soluționarea acestei probleme.

Există un proiect de lege care prevede ca un minor care săvârșește fapte penale şi părinţii acestuia să fie obligaţi să participe la programe speciale de consiliere psihologic. Conform Codului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, iar cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele penale cu discernământ.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background