Analiza lui Ciprian Purice asupra activității Factorului Intern în anul 2022

Postat de pe 21 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, au fost analizate evenimentele majore de pe plan intern petrecute în România în decursul ultimului an.

Chestiunea Schengen

Probabil cel mai important eveniment ce s-a petrecut anul acesta la noi în țară a fost încercarea României de a intra în spațiul Schengen. Deși a fost, practic, un eșec pentru noi ca țară, analistul Ciprian Purice a ținut să puncteze faptul că problema Schengen a fost „profundă nu prin chestiunile tehnice, ci prin chestiunile fundamentaliste”. Cu alte cuvinte, a fost un real câștig faptul că România nu a cedat din prima în fața oponenților săi și în special în fața Austriei, ci a luptat pentru drepturile sale, chiar dacă deznodământul nu a fost unul tocmai favorabil.

„România a jucat foarte inteligent, pentru că nu a ratat ocazia să înghesuie Austria pentru jocul mizerabil pe care l-a făcut. Dacă noi am fi retras aderarea la Schengen din JAI am fi făcut un cadou imens Austriei și nu s-ar mai fi văzut goliciunea leadership-ului austriac, nu s-ar mai fi văzut mizeria de joc pe care l-a făcut Austria și nici nu ne-am mai fi putut îndrepta coloana vertebrală”, a adăugat analistul.

Biserica Ortodoxă Română în 2022

Biserica Ortodoxă Română a fost de-a lungul anului supusă la o serie de tentative de defăimare și distrugere din partea diverselor entități, inclusiv a presei, prin diverse scandaluri care au sărit în aer brusc și foarte violent. Ciprian Purice a declarat că BOR a reușit să facă față destul de bine acestor tentative de defăimare, mergând pe principiul „câinii latră, caravana trece”. Totodată, analistul a scos în evidență faptul că biserica și factorul intern se sprijină reciproc, fapt dovedit și de incidentul cu deputatul din PSD implicat într-un scandal sexual care a fost imediat dat afară din partid.

Posibili jucători la alegerile din 2024

Un prim candidat pe listă ar fi Mircea Geoană, actualmente adjunct al Secretarului General al NATO, care se lăuda la începutul anului că va plonja în lupta electorală în 2024. Ciprian Purice i-a analizat parcursul de anul acesta și este de părere că nu a avut performanțe strălucite și că șansele lui de succes în 2024 se diminuează pe zi ce trece.

Marcel Ciolacu este o altă figură proeminentă din politica românească, iar Ciprian Purice consideră că liderul PSD a avut un an destul de bun, presărat cu succese semnificative, dar și cu greșeli impardonabile, dintre care se remarcă propunea eliminării declarației pe proprie răspundere pentru cei cu mai multe locuri de consum de energie.

Pentru anul 2023, Ciprian Purice prevede o revenire în forță pe scena politică a lui Eduard Hellvig de la SRI, pentru că altfel el nu poate fi un jucător politic în 2024. Dacă nu el, oricum este mare nevoie ca PNL-ul să fie repus pe drumul cel bun de către cineva cu mână forte care să vină și să resusciteze partidul în urma haosului creat de Nicolae Ciucă.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background