Privatizarea Romsilva? Legătura cu Schweighofer

Postat de pe 21 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În prima parte a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a descifrat schema prin care se dorește spolierea României de resursele sale strategice.

„Zi de zi auzim ce nenorociri se întâmplă în țara asta și nimeni nu face nimic! Pentru a rezolva o problemă trebuie mai întâi să conștientizăm că acea problemă există”, a afirmat Iosefina Pascal la începutul emisiunii.

„Au modificat ordonanța de urgență 109 din 2011 încât toate regiile de stat se vor transforma în societăți cu răspundere limitată (SRL) sau societăți pe acțiuni (SA) in maxim 3 ani. Astfel, Romsilva va activa ca o companie privată. Hidroelectrica a fost listată la bursă recent, iar mai înainte Salrom; urmează și Romsilva și odată listate, se emit acțiuni și firmele interesate vor cumpăra aceste acțiuni. Este o strategie bine pusă la punct pentru a transfera controlul exercitat în prezent de statul român asupra resurselor țării către entități și firme interesate din exterior”, a atenționat jurnalista.

În alte țări precum Ungaria și Austria anumite industrii sau domenii strategice pot fi deținute și controlate doar de către stat și sunt legi extrem de drastice care reglementează acest lucru în interes național. Și în România ar trebui ca statul să-și păstreze controlul asupra regiilor autonome din aceste domenii strategice, însă sunt interese economice imense, iar politrucii noștri fac jocul acestor interese externe.

Oare cine ar fi interesat de privatizarea Romsilva? Într-un singur an 891 de mii de metri cubi de lemn a furnizat Romsilva către firma Schweighofer și asta se întâmpla acum 10 ani! Oare ce cantitate se defrișează în prezent, deși de unde tai și nu pui la loc nu mai ai de unde, masa lemnoasă fiind o resursă foarte valoroasă dar limitată. Prin această schemă de privatizare controlul defrișărilor va fi preluat de firmele private iar statul va rămâne pe dinafară, deși în domeniile strategice și care au legătură cu resurse naturale de o asemenea importanță ale țării e cel puțin logic ca statul să păstreze controlul. Nu există reacție, nimeni nu spune nimic, nimeni nu se opune, ne vom trezi iar în fața faptului împlinit, deși sunt metode de a protesta și de a ne opune, dar trebuie să se dorească acest lucru.

„Clienții interesați de Romsilva sunt pregătiți, nu este nimic întâmplător. Dacă am mai avea oameni capabili să oprească acest masacru al pădurilor dar și al resurselor naționale, ar trebui să acționeze. Din păcate suntem doar niște agenți constatatori în propria țară. Pare că suntem bine din moment ce nu facem nimic, din moment ce nimeni nu se sesizează și nimeni nu ia atitudine. În țara în care străinii ne fură brazii cu vagoanele de ani întregi noi luăm brăduți de Crăciun pe bani mulți din Austria!”, a încheiat amar-ironic Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background