Adriana Bahmuțeanu s-a măritat în Ucraina! În Bucovina se închid bisericile și nu se vorbește româna

Postat de pe 24 aprilie 2023

Adriana Bahmuțeanu s-a măritat în Ucraina, la o mănăstire ortodoxă românească! În Bucovina se închid bisericile și nu se mai vorbește limba română.

Autor: Oana-Medeea Groza

Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt proaspeți însurăței și au ales să-și unească destinele într-o frumoasă mănăstire ortodoxă românească din… Cernăuți! În pofida tensiunilor de pe teritoriul ucrainean, iată că dragostea și credința transcend aprigul vifor al războiului. În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adriana Bahmuțeanu a relatat care este situația din Ucraina la momentul actual.

Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au căsătorit în Mănăstirea Bănceni din Ținutul Herța, Ucraina, un tărâm de suflet pentru Adriana, întrucât aici își are obârșiile. Deși prilejul scurtului sejur în  orașul natal este unul cât se poate de însemnat și de frumos, iată că fericirea proaspetei mirese a fost întinată de o umbră de tristețe cruntă și de compasiune pentru românii din Cernăuți care sunt pe cale să-și piardă locul de închinăciune.

„La Cernăuți se pregătește confiscarea bisericilor ortodoxe românești!”, anunța Adriana Bahmuțeanu cu regret. „Cred că eu și George am fost ultima familie cununată religios în limba română. Nu se știe ce se va întâmpla de la 1 Mai încolo, pentru că urmează să intre în vigoare un proiect al primarului din Cernăuți, Roman Klinchuk, care dorește să anuleze dreptul de folosință a terenurilor din oraș pentru toate bisericile și toate organizațiile religioase”, a evidențiat Adriana Bahmuțeanu.

Prigoana creștinilor ortodocși români și a minorității românești din Ucraina a început în urmă cu câteva luni și iată cât de multă suferință provoacă în continuare. Nu se știe dacă oamenii vor mai putea asculta slujbe în limba română și nici dacă elevilor le va fi predată materia în limba maternă. „Vrem să transmitem un mesaj autorităților din România, pentru că președintele Iohannis s-a lăudat că a vorbit cu președintele Zelenski despre această chestiune și că se va rezolva. Nu s-a rezolvat nimic, după cum bine știm. Mă surprinde că Biserica Ortodoxă Română și Patriarhul Daniel nu iau atitudine! Dacă aceste biserici românești din Ucraina, din Bucovina istorică, ar fi trecute în jurisdicția BOR, problema ar fi rezolvată. Dar, din păcate, nu avem niciun mesaj de la Patriarhul Daniel. Sperăm să le vină mintea la cap conducătorilor!”, a declarat Adriana Bahmuțeanu în cadrul emisiunii.

În Cernăuți și în toată Ucraina domină o senzație de teamă profundă, iar preoții și măicuțele se feresc să dea interviuri sau să discute despre abuzurile prin care trec, pentru că este foarte periculos să se revolte sau chiar și să se exprime. Sub ghilotina nemiloasă a amenințărilor primarului din Cernăuți, clericii așteaptă smeriți și înfrânți salvarea care întârzie să apară.

Mirenii, în schimb, par a trăi o viață obișnuită, ruptă de realitatea crudă a războiului. Adriana Bahmuțeanu povestea în emisiune cum oamenii sunt relaxați, domină o atmosferă degajată, dinamica orașului stă sub semnul vacarmului cotidian uzual și mai puțin sub semnul terorii războiului care duduie infernal la o aruncătură de băț. Limba română e demult uitată, iar românismul ferecat într-un cotlon obscur.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background