Activiștii de mediu confirmă jaful Schweighofer & Kronospan

Postat de pe 14 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În prima parte a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a devoalat jaful criminal comis de firmele austriece în pădurile din România cu girul autorităților și protecția înaltă a conducerii statului.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer are ca obiect principal de activitate prelucrarea materialelor lemnoase, dar este prezentă și în bioenergie și afaceri imobiliare. „Articolul de pe Ziare.com publicat în această dimineață este despre un grup de activiști din diaspora europeană. Aceștia s-au dus într-o zonă din România unde au găsit camioane ale Schweighofer și Kronospan care transportau cantități de masă lemnoasă mai mari decât cele declarate în acte”, a anunțat Iosefina la începutul emisiunii. „Aceste fapte vin să confirme, la mai puțin de 24 de ore, ceea ce am semnalat despre aceste afaceri ilegale, prezentând ca probe certe o serie de documente oficiale”, a adăugat jurnalista.

Activiștii de mediu au observat că unii cetățeni și unele firme din România au început să boicoteze companiile cu capital austriac, dar acestea, cum e și cazul companiei Schweighofer, continuă să scoată lemn din țară în mod ilegal, în ce privește tăierea și transportul acestuia. Nimeni nu sesizează aceste lucruri și nimeni nu oprește jaful. Autoritățile sunt cele care au atribuții legale și sunt obligate să acționeze în astfel de cazuri, dar nu au nicio reacție!? ‘Aici sunt zeci de camioane dintre care cel puțin jumătate au peste greutatea specificată în acte, fiecare având între 2 și 10 metri cubi în plus față de cantitatea declarată; e full! Nimeni nu le face nimic!’, spun activiștii de mediu, care au probe indubitabile. Activistul civic Mario Mocan ne arată cât de ’corecți’ sunt austriecii: ’cântarul folosit este setat pentru o greutate de 70 de tone, dar legislația admite doar 40 de tone și doar cu o autorizație specială greutatea poate să ajungă la 54 de tone pentru fiecare camion, pe drumurile publice, maxim!’. Austriecii sunt corecți, în sensul că, totuși, ei țin o evidență clară a cantităților reale chiar dacă cele trecute oficial în acte sunt mai mici.

„Garda de Mediu a fost anunțată dar au spus că ei nu lucrează în week-end și nici noaptea. Cu alte cuvinte, Garda de Mediu anunță oficial hoții de lemne, de la cel mai mic și până la cei mai grei, că e liber la furat!”, a afirmat contrariată jurnalista.

Toate aceste ilegalități, documentate, dovedite și văzute de toată lumea nu sunt văzute de autorități sau nu se vrea a fi văzute, aceste companii având protecție de la nivel foarte înalt. Banii corporației Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, au hrănit politicieni, funcționari și afaceriști cu probleme penale.

„O soluție ar fi naționalizarea acestor firme care desfășoară activități ilegale dovedite, așa cum a făcut Franța. Vorbim despre resursele României care sunt jefuite sistematic de aceste firme austriece de ani de zile, iar Iohannis declară că este împotriva boicotării lor, ce să mai vorbim de naționalizare..”, a încheiat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background