Atac la suveranitatea națională prin adoptarea de legi contrare Constituției

Postat de pe 17 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În al doilea segment al emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de miercuri, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre ultimele decizii ale coaliției de guvernare de a susține un pachet legislativ care pune Constituția între paranteze. Avocatul Veronel Rădulescu declară: „Rămân mut la faptul că oameni ca Ciolacu sau Stănescu susțin legile justiției anti-suveranitate!”.

„Eu cred că suntem într-o situație gravă: aceea dacă mai avem Constituție, dacă mai suntem un stat independent, dacă mai contăm pentru cineva sau dacă suntem doar o colonie a te miri cui. Problema a pornit de la ideea nesocotirii Constituției de către justiție încă din 2019”, subliniază avocatul Veronel Rădulescu.

„În dosarul Elenei Udrea, Înalta Curte de Casație și Justiție, ca să nu respecte decizia Curții Constituționale cu privire la completele de 5 judecători, a suspendat dosarul și a sesizat Curtea de Justiție a UE. Au întrebat, în esență, dacă judecătorii români pot să lase neaplicate deciziile Curții Constituționale. După 2 ani, Curtea de Justiție a UE a răspuns că legislația europeană nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii, doar că atunci când instanța națională constată că se creează un risc sistemic de impunitate, atunci poate să se ia în discuție o asemenea problemă”, explică Veronel Rădulescu.

Absurditatea legilor propuse de actualul Ministru al Justiției

„Obligativitatea deciziilor Curții Constituționale nu este prevăzută în legile justiției, ci în Constituția României. Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii. Vine acum proiectul legilor justiției inițiat de Cătălin Predoiu, actualul Ministru al Justiției, care modifică legea de organizare și funcționare a sistemului judiciar și care spune că nu mai sunt obligatorii, că judecătorii pot să încalce Constituția și nu mai pot fi sancționați, arată avocatul.

Întrebarea care se impune într-o astfel de situație este ‘de ce ar mai respecta cetățeanul de rând legea și Constituția dacă judecătorii și procurorii nu o mai respectă?‘, conform lui Veronel Rădulescu. Un astfel de sistem aduce aminte de totalitarism și de împărțirea populației în oameni și supraoameni.

„Vreți să faceți ceva? Veniți cu argumente în fața poporului, schimbați Constituția și atunci, sigur, se poate lua legea în discuție. Dar Constituția nu poate fi schimbată decât prin referendum cu votul tuturor românilor. Altfel, să se schimbe prevederile Constituției de către câțiva membri CSM, de către un ministru al justiției și de niște parlamentari care închid ochii mi se pare aberant, mi se pare pur și simplu o trădare de țară”, concluzionează avocatul Veronel Rădulescu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background