Activitatea recentă a Coreei de Nord reprezintă pentru ONU o preocupare serioasă

Postat de pe 22 iunie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Liderul Organizației Națiunilor Unite pentru supravegherea atomică avertizează că activitățile nucleare ale Coreei de Nord sunt un motiv de îngrijorare.

În ultimul timp, au apărut semne potrivit cărora Coreea de Nord ar putea reprocesa combustibilul uzat al reactorului nuclear. Acest lucru duce la extragerea plutoniului, care este un ingredient ce ar putea fi folosit pentru arme nucleare.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a făcut această remarcă în timpul unei reuniuni a consiliului. Consiliul de Administrație, din care face parte Grossi, este format din 35 de națiuni, inclusiv Statele Unite.

În discursul său, Grossi a declarat că din septembrie 2020, doar unele instalații nucleare au continuat să funcționeze. Grossi afirmă că activitățile nucleare ale Coreei de Nord rămân un motiv serios de îngrijorare. Continuarea programului nuclear este o încălcare a rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.

Durata acestei operațiuni este în concordanță cu timpul necesar pentru o campanie de reprocesare la laboratorul radiochimic. Cu toate acestea, nu este posibil să se confirme că reprocesarea are loc.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică monitorizează programul nuclear al Coreei de Nord prin imagini din satelit. Coreea de Nord i-a expulzat pe inspectorii agenției în 2009. De asemenea, a detonat ultima dată o armă nucleară în timpul testelor din 2017.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background