Ironia istoriei recente: America va apăra Rusia
Postat de Gold FM pe 4 iunie 2021
Autor: Adrian Lambru
Analistul politic și jurnalistul H.D. Hartmann a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că bazele militare americane de pe teritoriul României vor sta la baza unei viitoare înțelegeri dintre SUA și Rusia.
În luna iunie a acestui an vor avea loc două evenimente majore la nivel global. În intevalul 11-13 iunie, se va desfășura summitul G7 la Cornwall, Regatul Unit. Reprezentanții Statelor Unite, Japoniei, Germaniei, Marii Britanii, Franței, Italiei și Canadei se vor întâlni pentru a discuta despre reconstruirea economiilor lovite de pandemia de COVID-19. Pe data de 14 iune se va ține la Bruxelles reuniunea NATO.
La aceste întruniri va participa și președintele Statelor Unite Joe Biden. Acesta se va prezenta apoi și la o conferință cu reprezentanții Uniunii Europene. Subiectele principale vor fi legate de domeniul sănătății, de schimbările climatice, de comerț și de provocările geopolitice.
H. D. Hartmann susține că “America s-a întors” în NATO după ce Donald Trump s-a depărtat de Alianța Nord-Atlantică în timpul mandatului său. „În urma decăderii legăturilor SUA-Europa, America va negocia aspru restabilirea înțelegerilor cu Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cedarea americană nu este cea mai gravă problemă” – a declarat analistul politic.
Din acest punct, Hartmann este de părere că situația poate evolua către un impact asupra Moscovei. Rusia va risca, conform jurnalistului, să depindă de China, iar acest aspect ar urma să fie discutat la Geneva, când Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin, președintele rus. „Pentru că Rusia poate fi amenințată oricând de China din cauza faptului că în Siberia nu există trupe militare, SUA și NATO vor oferi acest concept securitar către Rusia pentru ca aceasta din urmă să nu se implice în anumite momente cheie ale conflictului dintre Statele Unite și China” – a adăugat Hatmann.
În tot acest mecanism, un rol esențial l-ar juca și România. Colaborarea militară dintre țara noastră și SUA ar permite apărarea Rusiei în cazul unui conflict armat cu China. Iar faptul că americanii au trupe atât de aproape de Moscova ar fi încă o dovadă a dorinței acestora de o viitoare înțelegere ruso-americană.
Un alt aspect esențial al evenimentelor politice din viitorul apropiat ar ține de resetarea ordinii mondiale: “Momentan nu este cazul. Momentul Genevei este doar începutul negocierii. Lucrurile vor începe să se schimbe tocmai din luna septembrie a acestui an când vor avea loc alegerile parlamentare din Germania. După cum știm, Angela Merkel nu va mai candida, deci se va instala un nou cancelar la Berlin. Acestuia îi vor trebui 6 luni să preia frâiele celei mai mari forțe economice din Europa”.
Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13.