Romoșan: America decade economico-civilizațional din pricina lăcomiei și a pierderii creștinismului

Postat de pe 24 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a descris starea Americii azi, de la repere moral-civilizaționale la criza economică.

Decăderea Americii este vizibilă inclusiv în datele statistice. De exemplu, speranța de viață în SUA era de 78,8 ani în anul 2014, iar în 2021 a scăzut la 76,3 ani. Nu se înregistrează același fenomen și în țările dezvoltate din interiorul Europei, unde speranța de viață are următoarele cote: Marea Britanie – 80,7 ani, Germania – 80,9 ani, Franța – 82,2 ani, Suedia – 83,2. În România, speranța de viață este de 76,6 ani. Mortalitatea infantilă (unul dintre cei mai exacți indicatori ai nivelului social-economic al unei comunități/țări) este de 5,4 la mie în SUA. În Rusia, spre comparație, mortalitatea infantilă este de 4,4/1000; în Marea Britanie este de 3,6/1000; Franța – 3,5/1000; Germania – 3,1/1000; Japonia – 1,8/1000. În România, mortalitatea infantilă atinge nivelul de 5,7/1000, în scădere față de anul 2010, când era de 10,1/1000. Paradoxal, deși cota mortalității infantile este îngrijorătoare și speranța de viață este mult prea mică, SUA cheltuie cel mai mult pentru sănătate – 18,8% din PIB. În țările dezvoltate din Europa, bugetul alocat pentru sănătate este mai mic de 13% din PIB.

Albii americani nu mai fac față din punct de vedere intelectual în universitățile de top din America, fiind înlocuiți treptat de asiatici. Fundamentul schimbărilor negative care au avut loc în SUA este reprezentat tot de ruptura de creștinism sau de protestantism, religia care a dezvoltat învățământul. La fel ca toate imperiile, cel american a atins o etapă a îmbătrânirii, iar declinul său apare pe fondul dorinței de extindere peste posibilitățile reale. America a încercat să domine Planeta, să-și impună propriile reguli, în dauna Dreptului internațional. Deși BRICS și în special China vin puternic din urmă și câștigă tot mai mult teren, SUA încă mai au avantajul tranzacțiilor predominant în dolar, al deținerii celor mai importante instituții la nivel global și al bogățiilor, factori ce vor amâna colapsul total al Imperiului american.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background