SRS: Mă îngrijorează axa geopolitică austro-ungară, e dispusă la excese de toate felurile!

Postat de pe 23 iulie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a analizat posibila constituire a unei axe de putere austro-ungară în interiorul UE, istoric și consecințe.  

Războiul de la graniță ne costă foarte mult, de la victimele colaterale, la resurse financiare și energetice și chiar până la suveranitatea țării. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a reamintit faptul că, prin acordul cu Ucraina, România le-a permis ucrainenilor să facă ce doresc la gurile Dunării, în pofida consecințelor asupra ecologiei, aceștia invocând secretul militar. La polul opus, suveranitatea României la Dunăre este amenințată și de Austria, care dorește să pună mâna pe Dunăre sub forma unei investiții într-un sistem portuar.

În aprilie, în contextul competițiilor de la judo, Cozmin Gușă a atras atenția despre dominația de tip austro-ungar asupra judoului mondial. La Budapesta funcționează Federația Internațională de Judo, având ca președinte un cetățean austriac, iar la Viena funcționează Federația Europeană de Judo, cu președinte maghiar. „Dominația în acest sport este de tip austro-ungar, dar și cu permutări”, a punctat Cozmin Gușă. După ce a emis aceste observații, Cozmin Gușă s-a trezit reclamat din punct de vedere oficial, pentru faptul că a vorbit despre o dominație austro-ungară în sport, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Cazul este în desfășurare, iar acest exemplu demonstrează cum a început deja demararea unor proiecte pe axa austro-ungară, de la un nivel mic (sportul) și până la cele mai înalte niveluri (geopolitica). Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a demonstrat că se pregătește o axă Budapesta-Viena, reliefată de noua alianță din Parlamentul European dintre partidul care a câștigat alegerile în Ungaria, FIDESZ-ul lui Orban, și partidul care a câștigat europarlamentarele în Austria, Partidul Libertății. În interiorul UE, acest grup controlează peste 80 de parlamentari.

Refacerea Imperiului Austro-Ungar și alte combinații politice orchestrate de maghiari și austrieci sunt niște himere pe care în cea mai mare parte le trăiesc în plan mental unii lideri de la Viena împreună cu unii lideri de la Budapesta. Ceea ce mă îngrijorează sunt acele puține himere care sunt transpuse în plan material”, a declarat SRS, referindu-se în principal la investițiile concertate între austrieci și maghiari, realizate în acest scop al refacerii Imperiului Austro-Ungar. Politicile sistemelor bancare practicate de cele două state și politica lor față de Federația Rusă reprezintă alte motive de îngrijorare, pentru că demonstrează înclinația liderilor austrieci și unguri spre excese. Cel mai important proiect de infrastructură românesc realizat în ultimul deceniu se numește BRUA (de la Bulgaria, România, Ungaria și Austria), proiect prin care se duce gazul din Marea Neagră direct în Ungaria și Austria, acesta fiind un motiv în plus de îngrijorare pentru români.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background