Măsurile împotriva căminelor de bătrâni vor rezulta în cel puțin 30.000 de seniori ajunși pe străzi
Postat de Gold FM Radio pe 26 aprilie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, avocata Katia Cicala a prezentat o gravă problemă care apasă statul român și anume adoptarea unei noi măsuri care îi atacă direct pe bătrânii aflați în centrele private.
Majoritatea căminelor de bătrâni din România nu dețin autorizație ISU, nu pentru că nu ar dori, ci pentru că nu pot din cauza legislației mult prea stricte, a explicat avocata Katia Cicala. Majoritatea imobilelor în care sunt îngrijiți bătrânii nu au posibilitatea să obțină autorizații ISU atât din cauza costurilor, cât și pentru că acestea nu îndeplinesc criteriile deja stabilite prin legislație.
„Ne aflăm în situația în care 33.000 de bătrâni care sunt găzduiți în aceste cămine se află în pericolul de a fi relocați. Din păcate, statul român nu înțelege că nu au unde să fie relocați. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă că aici nu ne referim la asistații social, adică la bătrânii ale căror costuri sunt acoperite de către statul român. Discutăm de bătrânii care sunt susținuți de familiile lor, iar familiile lor decid unde sunt îngrijiți și cât de bine sunt îngrijiți”, a avertizat avocata Katia Cicala.
Este absurd ca statul român să impună unor imobile care au fost construite cu decenii în urmă să aibă holurile suficient de late, astfel încât targa și cu patul să se poată întoarce de la un etaj la altul. Sunt niște condiții drastice impuse, iar costurile sunt enorme, pentru că presupun demolarea unor clădiri întregi. Statul român ar putea impune un termen de aplicare a măsurilor, astfel încât căminele să se poată reorienta, să-și poată găsi, eventual, alte spații, deși și aceasta este o misiune foarte dificilă, având în vedere condițiile extrem de greu de îndeplinit pe care le impune statul.
Statul român a dat un termen de doar 3 luni pentru ca azilele să obțină aceste autorizații ISU. Deja activitatea unora dintre căminele de bătrâni a fost suspendată, în vederea obținerii autorizației anterior menționate într-un termen mult prea scurt. „Înclin să cred că există o lipsă de comunicare și o lipsă de înțelegere, pentru că există spitale care au 600 m și care funcționează fără autorizație ISU prin lege. Căminele de bătrâni trebuie să aibă 175 m ca să poată funcționa fără autorizație ISU. Există școli, grădinițe, gări, ministere, care funcționează cu derogare, fără autorizație ISU. Nu înțeleg de unde vine această dorință și această campanie împotriva căminelor de bătrâni private, pe care statul nu că nu le ajută cu nimic, dar nu le lasă să funcționeze, așa cum o fac de peste 15 ani. Aceste cămine private au apărut în România din necesitate, pentru familiile de condiție medie, ca să poată să-și întrețină părinții, să poată să muncească astfel încât să-și întrețină și propriile familii, dar să aibă și un loc în care să știe că părinții sunt bine îngrijiți și bine tratați. În aceeași situație se află și căminele de stat! Cred că este vorba de o lipsă de comunicare și de o lipsă de coordonare între ministerele care au emis aceste măsuri și este cazul ca cineva să le atragă atenția și împreună să găsim o soluție”, a declarat Katia Cicala.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.