Fermierii polonezi au spart vagoanele cu grâu din Ucraina și le-au vărsat pe șinele de cale ferată
Postat de Gold FM Radio pe 23 februarie 2024
Protestele fermierilor polonezi au stârnit furie în Ucraina, Kievul cerând Comisiei Europene să ia măsuri ferme, după ce demonstranții au blocat granița și au golit vagoanele trenurilor cu cereale.
Protestele fermierilor au marcat o escaladare față de demonstrațiile anterioare, cu o blocare aproape totală a tuturor punctelor de trecere a frontierei ucrainene și perturbări în porturi și pe drumurile din întreaga țară. Imagini de televiziune au arătat protestatarii de la punctul de trecere a frontierei Medyka deschizând vagoanele de cale ferată pentru a permite grânelor să se reverse pe șine.
Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: „Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment”.
Un organizator al protestului de la trecerea Doruhusk, Marcin Wielgosz, a declarat că autobuzele vor avea voie să treacă o dată pe oră marți, dar niciun camion nu va trece de la 08:00 la 18:00, ora locală.
„După părerea mea, granița ar trebui să fie închisă. Ar trebui clarificate proceduri și sisteme și atunci poate s-ar putea redeschide, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că acum poți aduce ce vrei, oricât vrei în Polonia”, a declarat el pentru Reuters.
„Împrăștierea grâului ucrainean pe șinele de cale ferată este o altă provocare politică menită să divizeze națiunile noastre”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe X.
Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Șvyrydenko, a declarat că Kievul a informat Comisia Europeană cu privire la acțiunile protestatarilor polonezi de la granița ucraineană și se așteaptă la un răspuns ferm.
Ministrul Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că cerealele se îndreptau spre Germania și nu ar fi intrat pe piața poloneză.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat pentru Radio Ucraina și pentru postul de radio Suspilne că guvernul polonez negociază cu fermierii și sindicatele și că speră ca problema să fie rezolvată prin discuții.
„Încercăm să rezolvăm această problemă”, a declarat Duda, potrivit unei transcrieri publicate pe site-ul său prezidențial.
„Este vorba de un anumit conflict de interese între fermierii și producătorii de produse agricole din Ucraina – fermieri care se tem pentru existența lor”, a adăugat el.
Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE.
Exasperați de protestele poloneze, transportatorii ucraineni au început propria lor contra-demonstrație non-stop la granița cu Polonia.
Protestul lor este planificat să dureze până pe 15 martie.
Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina, ei demarând și o grevă generală de 30 de zile
De altfel, fermierii din întreaga Europă protestează faţă de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a concurenţei incorecte a produselor din străinătate.
sursă: ziuanews.ro