Wall Street Journal : Polonia acuzată că nu a cooperat la ancheta Nord Stream
Postat de Gold FM Radio pe 9 ianuarie 2024
Oficialii polonezi au refuzat să coopereze cu o anchetă internațională privind sabotarea conductelor de gaze naturale Nord Stream și nu au dezvăluit dovezi potențial esențiale, potrivit anchetatorilor europeni care lucrează la caz, scrie Wall Street Journal
Acei oficiali polonezi au întârziat să ofere informații și au ascuns dovezi cheie despre mișcările presupusilor sabotori pe teritoriul polonez, au spus anchetatorii. Ei speră acum că noul guvern de la Varșovia, care a preluat mandatul în decembrie, va ajuta la a face lumina asupra atacului.
Anchetatorii europeni au crezut de multă vreme că atacul a fost lansat din Ucraina, prin Polonia. Dar ei spun că eșecul Varșoviei de a coopera pe deplin a făcut dificil să se stabilească dacă atacul a avut loc cu sau fără știrea fostului guvern polonez, potrivit înalților oficiali.
Unii înalți oficiali europeni spun că se gândesc să se adreseze biroului lui Donald Tusk, noul prim-ministru al Poloniei, pentru ajutor în investigarea celui mai mare act de sabotaj pe continentul european de la al Doilea Război Mondial.
Conductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică, au fost aruncate în aer în septembrie 2022. Acest lucru a adăugat presiune asupra Germaniei și altora pentru a se independe de aprovizionarea cu combustibil rusesc.
Orice sugestie că Polonia, un membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar putea ascunde informații despre un atac asupra unui aliat ar putea submina încrederea într-o alianță care se confruntă cu unul dintre cele mai mari teste de la crearea sa. Pentru Moscova, orice comportament al Poloniei care sugerează o implicare în sabotaj poate fi văzut ca un act agresiv de către NATO.
Anchetatorii nu au oferit dovezi care să lege guvernul polonez de explozii și spun că, chiar dacă ar fi fost implicați unii oficiali polonezi, ar fi putut fi fără știrea conducerii politice. Cu toate acestea, ei spun că eforturile oficialilor polonezi de a le împiedica investigația i-au făcut să fie din ce în ce mai suspicioși cu privire la rolul și motivele Varșoviei.
Majoritatea oficialilor occidentali de securitate cred că în spatele sabotajului s-a aflat un echipaj ucrainean, care operează cu sau fără sancțiune de la Kiev. Ucraina a negat orice implicare. Rusia a spus că crede că SUA sunt responsabile pentru atac, lucru pe care SUA l-au negat.
La câteva zile după preluarea mandatului, Tusk i-a concediat pe șefii tuturor serviciilor de informații, inclusiv pe cei implicați în sonda Nord Stream. Oficialii europeni speră că va păstra unii directori de poliție despre care cred că ar fi fost sub presiune politică pentru a nu coopera, dar ar putea acum să fie înclinați să facă acest lucru.
Procurorii polonezi, care supraveghează ancheta internă, au spus că cooperează cu alte țări, dar nu au găsit nicio dovadă a implicării Poloniei. Poliția de frontieră și serviciul de securitate internă au refuzat să comenteze.
O investigație efectuată de Germania, Danemarca și Suedia a constatat până acum că conducta a fost aruncată în aer de un echipaj de șase, inclusiv scafandri de adâncime, care călătoreau pe un iaht de agrement numit Andromeda. În călătoria sa, Andromeda s-a oprit în toate cele trei țări, precum și în Polonia, potrivit anchetatorilor. Barca, închiriată în Germania printr-o companie poloneză, conținea urme de octogon, același exploziv care a fost găsit la locurile de explozie subacvatice, au spus aceștia.
După ce a exploatat părți ale conductelor, echipajul a acostat în portul baltic Kołobrzeg din Polonia, unde și-a petrecut o zi întreagă, potrivit anchetatorilor care au urmărit barca analizând datele sistemului de navigație, comunicațiile echipajului prin telefonul mobil, imaginile prin satelit și martorii. conturi.
Un oficial portuar suspicios cu privire la cei cinci bărbați și o femeie, toți vorbind un amestec de rusă și ucraineană, a alertat poliția. Pe 19 septembrie, polițistul de frontieră polonez a verificat identificarea echipajului, care a prezentat pașapoartele Uniunii Europene și i s-a permis să-și continue călătoria, navigând înapoi spre nord, unde au pus restul minelor, spun anchetatorii.
Autoritățile poloneze nu au împărtășit aceste informații cu anchetatorii europeni până în martie a acestui an – și au făcut acest lucru doar după ce au fost contactate de omologii lor germani. Berlinul a fost informat în ianuarie despre șederea iahtului în Polonia de către serviciul de informații militar olandez, ale cărui informații au venit de la cineva din Ucraina.
O serie de agenții poloneze au refuzat să împărtășească anchetatorilor europeni imagini ale suspecților surprinse de camerele CCTV în timp ce iahtul era ancorat acolo, au spus acei anchetatori. Anchetatorii au stabilit că ambarcațiunea și echipajul acesteia au fost expuși camerelor de securitate pe toată durata șederii lor în port.
În timp ce procurorii și polițistul de frontieră, două dintre agențiile poloneze care investighează cazul, au părut cooperanți, oficiali din alte ramuri, inclusiv agenția de securitate internă ABW, nu au răspuns la întrebări sau au oferit informații contradictorii, au spus oficialii europeni.
Într-un caz, procurorii polonezi le-au spus omologilor europeni că nu au fost găsiți explozivi pe Andromeda, deși nu a avut loc nicio investigație criminalistică. Cu toate acestea, serviciul polonez de securitate internă a declarat anchetatorilor europeni că polițiștii de frontieră care au verificat echipajul nu s-au urcat niciodată în barcă, contrazicând afirmația procurorului.
Procurorii polonezi au spus mai întâi că Andromeda a sosit în portul Kołobrzeg în jurul orei 16:00. pe 19 septembrie și apoi a plecat aproximativ 12 ore mai târziu. Dar anchetatorii au descoperit ulterior că barca a ancorat de fapt la ora 9 a.m. după ce a călătorit peste noapte din Danemarca.
Anchetatorii germani au așteptat cel puțin două luni înainte de a obține o întâlnire cu omologii lor polonezi la jumătatea lunii mai a anului trecut, potrivit oficialilor europeni. Ei au părăsit întâlnirea cu impresia că unii colegi polonezi nu au vrut sau nu au putut să coopereze.
Poliția poloneză și germană cooperează îndeaproape. Ofițerii din ambele țări au chiar jurisdicție polițienească pe teritoriile celuilalt în apropierea graniței.
În septembrie, Stanislaw Zaryn, un înalt oficial polonez implicat atunci în supravegherea serviciilor de securitate din Polonia, a respins constatările conform cărora echipajul Andromeda se afla în spatele sabotajului, spunând că echipajul nu avea pregătire militară și că erau doar turiști „căutând distracție”.
Aproximativ în aceeași perioadă, serviciul de securitate internă al Poloniei a împartasit cu anchetatorii europeni presupuse informații conform cărora Andromeda ar avea legături cu spionajul rus, despre care ei au pretins că se afla în spatele atacului. Unii anchetatori au spus că au considerat că aceasta este dezinformare.
Zaryn, care a părăsit funcția în urma alegerilor, a declarat într-un interviu recent că orice implicare a Poloniei este puțin probabilă, deoarece Rusia s-a aflat în mod plauzibil în spatele sabotajului.
sursă: Wall Street Journal