E adevărat că serviciile abuzează justiția, dar să-i arătăm cu degetul la cei ce se lasă abuzați!
Postat de Gold FM Radio pe 26 iunie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Rodica Stănoiu a analizat starea justiției românești, inclusiv prin prisma cazurilor Piedone, respectiv Portocală-Onea, cu decizii uimitoare luate în aceeași zi, care sunt perspectivele mersului treburilor în statul român în condițiile unor asemenea derapaje juridice.
Lumea de astăzi trăiește într-o nouă paradigmă, instaurată încă de la momentul atentatelor din septembrie 2001, când s-a făcut joncțiunea între serviciile secrete americane și șefii marilor corporații de tehnologia informației care conduc astăzi cu o relativă vizibilitate. În perioada în care Guvernul era condus de Adrian Năstase, iar președinte încă era Ion Iliescu, Rodica Stănoiu a ocupat funcția de Ministru al Justiției, prinzând negocierile de aderare la UE, și ulterior de șefa administrației prezidențiale. A urmat apoi hiatusul politico-societal propriu-zis, odată cu venirea la conducere a lui Traian Băsescu și instalarea Statului Paralel.
Idealurile la care aderau politicienii români de elită nu mai corespundeau deloc cu opiniile funcționărimii de la Bruxelles. UE începea să nu mai aibă nicio legătură cu idealurile comunității europene și totul se schimbase după 2001, însă abia în 2005 era cu adevărat sesizabilă transformarea. După negocierile de la Malta, oligarhii vestului au făcut joncțiunea cu oligarhii estului și s-a indus astfel un model economic care a pus la pământ țările europene, iar România suferă acum mai mult decât alte țări din jurul său pentru că nu a știut să negocieze.
Miercurea trecută s-au petrecut în paralel două evenimente importante în justiția românească, unul vizând eliberarea lui Cristian Popescu Piedone din închisoare după ce și-a ispășit pedeapsa pe nedrept și cel de-al doilea vizând cazul achitării lui Portocală și lui Onea, ce i-a avut ca protagoniști pe doi dintre procurorii care reprezintă simbolurile exceselor Statului Paralel în actul de justiție.
„Dintre cele trei puteri ale statului, poate că puterea judecătorească, prin anumite trăsături, este cea mai importantă. Dacă justiție nu e, nimic nu e. Spre deosebire de celelalte două puteri, legislativă și executivă, selecția este complet diferită față de a celorlalți actori. Cariera, statutul elitei profesionale pe care o reprezintă, dificultățile și accesul la această profesie, prin examene, prin evaluări periodice, prin toată viața cu dificultăți incompatibile și interdicții de stabilitate fac din oamenii din justiție niște personaje care să fie complet diferite de ceilalți. Din ce cauză a ajuns justiția unde este astăzi? Dincolo de sistemul precar de învățământ, contează mai ales ce legi dăm. Apare peste tot această sintagmă cu ‘pensiile/veniturile nesimțite’. Peste tot în lume, oamenii din justiție au un statut special și o siguranță economică. Starea precară a legislației, legile proaste și incoerente, ilizibile, nepredictibile, contradictorii, inflația legislativă, acest cancer al justiției românești îi pune pe magistrați în situații teribil de grele. Cine sunt, până la urmă, nesimțiții că ei au ajuns în această situație? Sunt probleme în justiția românească, dar trebuie rezolvate pas cu pas și nu trebuie să lovim în puterea judecătorească ca atare”, a punctat Rodica Stănoiu, explicând pericolul imens al generalizării.
Revenind la cazul Piedone-Colectiv, Rodica Stănoiu a afirmat că, date fiind toate acțiunile care au condus la plecarea lui Ponta, este clar că au existat influențe externe, în special din partea serviciilor. Cât despre cazul Onea-Portocală, Rodica Stănoiu a evidențiat în primul rând faptul că puterea le-a luat mințile membrilor de la DNA Ploiești care avea ca țel gestionarea cazurilor grave de corupție și nu numai. Faptul că cei doi procurori au scăpat basma curată a șocat opinia publică, însă Rodica Stănoiu a ținut să menționeze că dacă probele de la dosar duceau către o astfel de decizie, judecătoarea Hermina Iancu nu a făcut decât să-și exercite atribuțiile în mod exemplar.
Rodica Stănoiu a avertizat că ar fi foarte periculos să se adopte o atitudine pasivă în fața controlului exercitat de către serviciile secrete asupra tuturor instituțiilor importante ale statului. Influența exagerată a serviciilor secrete este o realitate, însă acest lucru nu înseamnă că cei care se lasă controlați sunt lipsiți de vină. Trebuie să se formeze o masă de oameni care să țină piept ofensivei serviciilor.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro