Orice plan sau înscenare a fost în Rusia, a scăpat de sub control în cursul după-amiezii de sâmbătă

Postat de pe 26 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre evenimentele din Rusia, așa-zisa rebeliune a lui Prigojin împotriva șefilor armatei rusești, arătând care pot fi acțiunile consecutive ale lui Putin, dar și cum se va modifica raportarea geopolitică la acțiunile Rusiei.

Există două posibile scenarii principale în ceea ce privește evenimentele din Rusia din acest weekend: pe de-o parte, există posibilitatea ca totul să fi fost o înscenare a lui Putin, pe de altă parte, se poate lua în calcul posibilitatea ca totul să fi fost o provocare a dușmanilor liderului Rusiei.

E interesant faptul că majoritatea loviturilor de stat din Rusia s-au dat tocmai în weekend, rebeliunea lui Prigojin încadrându-se în acest criteriu. Poate fi luată în calcul posibilitatea ca „bucătarul lui Putin” să fi fost finanțat cu aproximativ 6 miliarde de dolari, bani veniți pe o filieră britanică, un argument care să susțină această ipoteză fiind monitorizarea la fiecare pas a mișcării pornite de Prigojin de către presa occidentală.

Wagner este la momentul actual cea mai puternică forță paramilitară din lume și a fost folosită și susținută inclusiv prin intermediul finanțărilor occidentale pentru a ține anumite puteri în Africa și pentru a contribui la declanșarea unor lovituri de stat. Wagner a acționat geopolitic inclusiv asupra Franței. Nu trebuie neglijat faptul că, în urmă cu aproximativ 10 zile, Franța a solicitat să participe la ședința BRICS din Africa de Sud și a fost refuzată, Putin nedorind să se amestece cu Occidentul.  

La mijloc poate fi vorba despre o lipsă de orientare strategică a lui Putin, care a pus în scenă un spectacol ieftin. Jurnalistul Marius Ghilezan, însă, consideră că a existat un moment când s-a pierdut pur și simplu controlul, fapt reieșit din relatările de la fața locului distribuite pe canalele de Telegram rusești și ucrainene. Mai mulți analiști și generali străini susțin că Prigojin s-ar fi predat de frică și că zilele lui sunt numărate. Marele Stat Major a anunțat ieri dimineață că cei celor care au pornit în marș spre Moscova li se vor face dosare penale, putând fi grațiați doar de Putin.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background