FMI în România și distrugerea provocată în țările în curs de dezvoltare
Postat de Gold FM Radio pe 2 mai 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de marți, moderatoarea Iosefina Pascal a vorbit despre un scenariu absolut groaznic pentru România, confirmat chiar de Florin Cîțu. Este vorba despre posibilitatea ca România să se împrumute de la Fondul Monetar Internațional.
Oficialii României se împart în două tabere, unii susținând cu ardoare împrumutul de la FMI în detrimentul accesării fondurilor europene și promovând această decizie ca fiind soluția salvatoare mult așteptată pentru statul român aflat la marginea falimentului, și alții care își dau seama de marele pericol în care am putea intra ca țară dacă facem un astfel de pas. Se pun, astfel, în opoziție PNRR-ul și FMI-ul.
Iosefina Pascal a subliniat în cadrul emisiunii sale care sunt diferențele majore dintre cele două. Deși prin PNRR anumite jaloane presupun acceptarea unor măsuri bizare și chiar aberante pentru România, marele avantaj este tocmai faptul că oamenii politici de la putere pot să refuze să respecte anumite jaloane, pierzând suma stipulată în acel jalon. Un exemplu clar este jalonul care făcea referire la scoaterea pensiilor speciale, jalon pe care guvernanții noștri au decis să nu îl respecte, pierzând astfel contravaloarea acestuia.
În schimb, semnând un contract de împrumut de la FMI, un stat se OBLIGĂ să îndeplinească orice condiții impun cei de la FMI. În urmă cu doi ani, la News România, Iosefina Pascal a analizat Raportul Oxfam cu privire la modul în care împrumuturile FMI au îngenuncheat pur și simplu țări întregi. Raportul respectiv se referea la ajutoarele financiare pe care FMI le-a acordat în principal țărilor în curs de dezvoltare, adică țările din lumea a treia, astfel „salvându-le”. Însă, a existat și un mare cost, pentru că întotdeauna FMI a venit cu niște cerințe clare în ceea ce înseamnă gestionarea economică a țării. În proporție de 90% în toate aceste acorduri de împrumut, FMI sugerează tăierea pensiilor, suspendarea plăților către pensii sau către persoanele asistate social în situațiile limită. Primele măsuri pe care le întreprind cei la FMI sunt cele împotriva maselor, după cum a avertizat Iosefina Pascal.
„Este vorba despre asistații social, pensionarii, oamenii sărmani, copiii care primesc alocație și așa mai departe. Deci acolo se umblă prima dată, taie ăia și spânzură în acea zonă. Niciodată nu o să vedeți că FMI vine și vorbește despre, de exemplu, impozitarea marilor averi sau despre taxă de solidaritate pentru companiile care exploatează masiv crizele, criza pandemică și criza asta economică din cauza războiului. Nu o să vedeți astfel de lucruri, ci o să vedeți doar măsuri de astea menite să împovăreze și mai mult populația și să reducă nivelul de trai din acea țară, în timp ce guvernul și băncile se realimentează”, a punctat jurnalista.
FMI-ul intervine în situațiile limită, iar noi ne aflăm într-o astfel de situație din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, băncile de la noi sunt supra-îndatorate. Totodată, politrucii s-au împrumutat atât de mult, încât acum avem de plătit aproximativ 10 miliarde de lei pe un trimestru, doar dobânzile.
O serie de statistici îngrijorătoare arată că, în perioada de pandemie 2020-2021, 85% din cele 107 împrumuturi ale FMI implicau măsuri de austeritate conform documentelor de împrumut a 73 din cele 85 de țări. FMI a propus introducerea creșterilor de TVA în 41 dintre aceste țări. FMI a impus reducerea și înghețarea salariilor în 31 de țări. FMI a impus reduceri de subvenții pentru 11 țări. FMI a impus reducerea pensiilor în 6 țări. FMI a impus reducerea cheltuielilor publice pentru 55 de țări, dar și programe de protecție socială direcționate în 8 țări, asta însemnând că doar un segment social era acoperit, în timp ce celelalte erau vulnerabile. 85 de țări au beneficiat de împrumuturi și au acum probleme: Africa de Sud, Angola, Armenia, Afganistan, Georgia, Egipt, Pakistan, Bahamas, Chile, Costa Rica, Republica Dominicană, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Ucraina ș.a.
Ucraina are un istoric tragic cu această instituție. FMI-ul a apărut în Ucraina în 2008 și a oferit un împrumut consistent, de vreo 16 miliarde de dolari la acel moment, iar pentru acel împrumut au trebuit să privatizeze multe entități de stat, fabrici, capacități de producție energetică, instalații, rafinării, după care a început înghețarea pensiilor și s-a intrat într-un fel de incapacitate de plată.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv