Discursul lui Viktor Orban de la Tușnad dezvăluie viitoarele tendințe post-occidentaliste

Postat de pe 25 iulie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Marius Ghilezan, redactor al ziarului România Liberă, a declarat în cadrul ediției de luni a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM: „Am mai fost la astfel de manifestări, dar niciodată nu a venit întreg cabinetul”, subliniind astfel amploarea evenimentului ce a avut loc spre sfârșitul săptămânii trecute la Băile Tușnad.  

„Introducerea în cadru a fost făcută sub forma unui banc despre Ițic care avea o prăvălie. Era pe patul de moarte, vine Rașela la el și stă, îl veghează; el abia mai respiră și ea îi zice să reziste. Ultimul gând, n-are chef să zică nimic. Vine primul copil, se uită la el și nu zice nimic. Vine al doilea, vin copiii copiilor lor la Ițic și la un moment dat, aproape mort, se scoală el din pat și zice: ’Dar nu mai e nimeni la prăvălie!. Aceasta este situația în Uniunea Europeană, nu mai e nimeni la prăvălie. Iar de aici au început discuțiile pigmentate”, spune Marius Ghilezan pentru Gold FM.

„N-a fost un discurs din acela obișnuit în care se spun cele patru puncte cardinale ale unui discurs. A fost ceva în stil franțuzesc, saussurian, cu mesaje subliminale”, adaugă jurnalistul Marius Ghilezan.

Cozmin Gușă, moderatorul emisiunii, atrage atenția asupra faptului că discursul politicianului maghiar nu a fost adresat doar ungurilor sau românilor, ci a reprezentat un discurs adresat întregii planete. Întrebat despre reacția publicului la discursul lui Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei, Marius Ghilezan relatează care a fost atmosfera de la fața locului: „Viktor Orban a lansat un mesaj membrilor NATO și Uniunii Europene ca un insider și nu ca un outsider”.

Ca o completare, Cozmin Gușă adaugă: „Oamenii au primit mesajul lui corespunzător, ca de la un apostol cum spui tu, și l-au  băgat la cap. Și referirea la Ungaria Mare a fost extrem de voalată; departe, în final, a vorbit despre unirea maghiarilor din țările vecine Ungariei, un mesaj legitim”.

La evenimentul de la Tușnad au participat și liderii UDMR, partid recunoscut pentru susținerea acordată Ungariei. „De unde pretențiile acestea, exprimate de PNL și PSD astăzi, că Orban n-ar avea dreptul să se exprime pe teritoriul României, când toți votanții lui se află la guvernare? Viktor Orban, cât timp UDMR este la guvernare, are dreptul de facto să se exprime și să spună ce vrea pe teritoriul României, pentru că o parte a guvernării României este și în mâna lui. Care este părerea ta?”, întreabă Cozmin Gușă.

„Frica aceasta de maghiari a fost întotdeauna la sudiști. Niciodată la persoanele care au trăit printre maghiari nu a existat așa ceva. Totuși, vreau să fac o dezvăluire. UDMR niciodată n-a fost agreat de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania. UDMR-ul vechi nu mai este agreat. Kelemen Hunor și-a adus o echipă nouă. Acum se încearcă fuziunea între CNMT și UDMR, dar tot la indicațiile Budapestei”, arată Marius Ghilezan.  

Ce se ascunde, de fapt, în spatele discursului lui Viktor Orban?

Spre finalul primei părți a emisiunii, Cozmin Gușă aduce în discuție viitoarea participare a lui Viktor Orban la manifestarea republicană din SUA din luna august. „Crezi că el a făcut o repetiție într-o țară NATO în fața unui public pentru ce ar urma să spună acolo?”, este problema adresată de Cozmin Gușă.

Ca răspuns prompt, Marius Ghilezan afirmă: „O singură referință a avut Viktor Orban la SUA. De două ori a zis, de fapt, că pacea se poate face doar între SUA și Rusia, Ucraina fiind doar proxy, și că dacă era la putere Trump în SUA și Angela Merkel în Germania, acest război nu ar fi existat. Orban a lansat un termen care va face carieră în lumea geopoliticii, acela de post-occidentalism”.

„Viktor Orban vede fără ochelari chiar peste 30 de ani, în timp ce Ciucă al nostru nu vede nici documentele. Viktor Orban bate spre Mittleuropa. România eșuează dacă merge în stilul acesta de limbism pro-occidental”, concluzionează Marius Ghilezan pentru Gold FM.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită și pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background