12 țări UE – printre care și România – fac eforturi pentru începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina și Moldova înainte ca Ungaria să preia președinția
Postat de Gold FM Radio pe 8 iunie 2024
12 state membre UE printre care si România au transmis o scrisoare comună actualei președinții belgiene a Consiliului UE, îndemnând colegii lor să demareze discuțiile de aderare a Ucrainei și a Moldovei la UE prin adoptarea foilor lor de parcurs de aderare, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă luna viitoare. Scrisoarea este semnată de miniștri din Cehia, Suedia,Estonia, Finlanda, Portugalia, Letonia, Polonia, Lituania, Germania, Slovenia, România și Slovacia, scrie European Conservative
„Solicităm în comun adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina și Moldova de către Consiliul Afaceri Generale cel târziu în iunie”, se arată în scrisoarea, din 5 iunie și obținută de Euractiv , „pentru a convoca Conferințe interguvernamentale cu ambele țări. până la sfârșitul lunii iunie 2024.”
Deși Consiliul European, organismul UE care cuprinde reprezentanți ai celor 27 de guverne, a decis deja că ambele țări au îndeplinit condițiile prealabile necesare și a aprobat începerea procesului de aderare în decembrie, discuțiile încep doar după ce o țară candidată are cadru de negociere – o foaie de parcurs specifică a reformelor care sunt încă necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline – elaborată și aprobată.
„În lumina rezultatelor obținute și a eforturilor de reformă în desfășurare atât în Ucraina, cât și în Moldova, despre care Comisia a raportat anterior, credem că acum este momentul să mergem mai departe”, se arată în scrisoare, semnată de miniștri din Cehia, Suedia, Estonia, Finlanda, Portugalia, Letonia, Polonia, Lituania, Germania, Slovenia, România și Slovacia.
Deși este unul dintre principalii susținători ai aderării Moldovei la UE, Ungaria rămâne cea mai mare rezistență față de Ucraina. Budapesta are o dispută diplomatică de lungă durată cu Kievul cu privire la drepturile lingvistice fundamentale ale minorităților etnice, care au fost înlăturate de legislația ucraineană în 2017 și 2019 și cere ca problema să fie abordată și de cadrul de negociere al Ucrainei înainte ca aceasta să o aprobe.
Semnatarii scrisorii se așteaptă să revizuiască problema în timpul viitoarei reuniuni a Consiliului de afaceri generale de vineri, 7 iunie, în speranța de a convinge Ungaria să se răzgândească.
„Având în vedere situația îngrozitoare de pe teren din Ucraina și viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul UE în Moldova, [deschiderea negocierilor de aderare] ar ridica moralul și ar continua activitatea de reforme în aceste țări”, au adăugat aceștia.
Cele douăsprezece țări au mai susținut că „pentru a continua [un] proces credibil de extindere, UE ar trebui să ofere beneficii tangibile populațiilor din țările respective” chiar înainte de încheierea procesului de aderare.
„Acest lucru poate fi realizat prin integrarea treptată a Ucrainei și Moldovei în Uniunea Europeană, prin introducerea treptată în politici și programe individuale ale UE înainte de aderarea deplină la UE”, se spune în scrisoare.
sursă: European Conservative