Zelenski suprimă independența organismelor anticorupție: Proteste la Kiev, reacție dură a UE
Postat de Gold FM Radio pe 23 iulie 2025
În ciuda criticilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care suprimă independența organismelor anticorupție.
UE: „Un eșec grav”
Câteva mii de manifestanți au ieșit, marți seara, pe străzile Kievului pentru a protesta împotriva acestei legi, calificată drept un „grav pas înapoi” de către Uniunea Europeană. Aceasta suprimă independența agențiilor anticorupție.
„Legea a fost adoptată în grabă”, a criticat Anastasia, un designer de jocuri video în vârstă de 26 de ani, care a denunțat o „acțiune țintită”. Adoptarea legii de către deputații ucraineni, la o zi după arestarea controversată a unui funcționar care lucra într-una dintre aceste structuri, a stârnit critici din partea activiștilor și ONG-urilor din Ucraina, îngrijorați de un regres al democrației în această țară, aflată în război cu Rusia de la invazia Moscovei în februarie 2022.
Comisia Europeană, prin intermediul comisarului responsabil pentru extinderea UE, Marta Kos, s-a declarat „profund îngrijorată” de votul de marți, descriindu-l drept un „eșec grav” pentru Ucraina în lupta împotriva corupției. Respectarea „statului de drept rămâne în centrul negocierilor de aderare a Ucrainei” la UE, a adăugat ea.
Corupția este endemică în Ucraina de mulți ani, dar țara a făcut progrese prin crearea, în 2014 și, respectiv, 2015, a unui organism de anchetă, Nabu, și a unui birou al procurorului specializat în aceste cazuri, SAP. Marți, Parlamentul a votat cu 263 de voturi pentru, 13 împotrivă și 13 abțineri pentru a subordona activitățile acestor două organisme procurorului general, care la rândul său este subordonat președintelui. Această măsură elimină efectiv independența acestora, notează Le Figaro.
Președintele Zelenski a semnat apoi legea, a declarat pentru AFP un înalt oficial ucrainean. „Infrastructura anticorupție va funcționa. Pur și simplu, fără influența rusă – totul trebuie să fie scăpat de asta”, a susținut Volodimir Zelenski pe Telegram marți seara. „Este important ca procurorul general să fie determinat să se asigure că, în Ucraina, inevitabilitatea pedepsei este cu adevărat asigurată pentru cei care merg împotriva legii”, a adăugat el.
„Infrastructura anticorupție a fost distrusă”
„Astăzi, cu votul a 263 de deputați, infrastructura anticorupție a fost distrusă”, a deplâns directorul Nabu, Semion Krivonos, în cadrul unei conferințe de presă, avertizând că legea va permite ca în Ucraina să existe „persoane de neatins”. Textul „distruge efectiv independența acestor două instituții de orice influență și presiune politică asupra investigațiilor noastre”, a adăugat șeful SAP, Oleksandr Klimenko.
Potrivit deputatului Roman Lozinsky, acest text îi conferă procurorului general puterea de a gestiona SAP, de a da „instrucțiuni scrise obligatorii” Nabu și de a avea acces la detaliile oricărui caz și de a le delega procurorului ales de el sau altor agenții. Cu câteva ore înainte de vot, un purtător de cuvânt al UE, Guillaume Mercier, a subliniat că cele două organisme sunt „esențiale pentru programul de reforme” pe care Ucraina s-a angajat să îl realizeze pentru a adera la Uniunea Europeană.
Luni, serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat arestarea unui oficial Nabu, suspectat de spionaj pentru Moscova, și au percheziționat sediul organizației, care neagă acuzațiile. Arestarea a fost denunțată de filiala ucraineană a ONG-ului anticorupție Transparency International, care a declarat că perchezițiile sunt ilegale și „vizează obținerea forțată de informații și influențarea anchetelor asupra înalților funcționari”.
Într-un comunicat de presă, acesta a raportat „presiuni sistematice” din partea autorităților împotriva structurilor anticorupție din Ucraina. Înainte de votul de marți, activiștii ucraineni și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la urmărirea penală recentă a lui Vitalii Shabunin, directorul unuia dintre principalele ONG-uri anticorupție.
Potrivit presei ucrainene, aceste măsuri survin în timp ce Nabu și SAP se pregătesc să îl pună sub acuzare pe fostul ministru al unității naționale Oleksi Cernishov și în timp ce ambele organisme o anchetează pe fostul ministru al justiției Olga Stefanișina.
sursă: activenews.ro