Vosganian: Noi trăim într-o stare de imponderabilitate morală, care generează acest marasm politico-intelectual

Postat de pe 10 octombrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor, a vorbit despre ultima sa carte, ce consemnează din perspectivă proprie evenimentele din decembrie 1989. Pornind de la percepția scriitorului, a fost evaluat parcursul României în ultimii 35 de ani.

Pe data de 14 octombrie, la orele 18.00, Varujan Vosganian își lansează noua carte, „Dublu autoportret”, publicată de Editura Polirom, evenimentul fiind găzduit de Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea. Cartea lui Varujan Vosganian vorbește despre Revoluție și despre așteptări vs. realitate după 35 de ani de la acest eveniment marcant în istoria României. Pe coperta cărții apare o pictură celebră de-a lui Caravaggio, „David cu capul lui Goliat”. În această operă, Caravaggio s-a pictat pe el însuși ca portret al artistului din tinerețe, dar și ca portret al artistului matur. Pictura este simbolică pentru Varujan Vosganian, care a mărturisit că la Revoluție avea aproape 32 de ani și a așteptat exact atâta timp pentru a se apuca de scris cartea, pentru că a vrut să înțeleagă în profunzime care au fost consecințele evenimentului la care a fost martor ca să poată trage concluziile și învățămintele corecte. „Dacă din punct de vedere material, lucrurile au mers mai bine, din punct de vedere moral nu am putea spune că această revoluție a fost un succes”, este concluzia la care a ajuns Varujan Vosganian în urma reflecției.

Varujan Vosganian a realizat un studiu pentru Institutul de Cercetări Economice pe tema consumului la români. Datele relevă că, din 2004, de la negocierile cu UE pe diverse capitole, veniturile medii în România au crescut de 9 ori în termeni nominali, în timp ce PIB-ul a crescut doar de 6 ori. Diferența se observă în deficitele bugetare și în datoria publică. Inflația a crescut cu 250%. Standardul de viață al românilor aproape că s-a triplat în ultimii 20 de ani. Totuși, sondajele de opinie arată că peste 70% dintre români spun că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. „Problema de fond este relația dintre alegător și elita politică, care nu este una de încredere. De aici decurg toate consecințele despre care vorbesc inclusiv în carte, legate de faptul că noi nu trăim nici într-o zonă morală, nici în una imorală, ci în una amorală. Trăim într-o stare de imponderabilitate morală, în care nu reușim să ne regăsim. Din această cauză, destinul ne e îndepărtat și oamenii văd în continuare România ca pe un spațiu al dezolării și al deznădejdii, în ciuda faptului că viețile noastre s-au îmbunătățit considerabil, atât la țară, cât și la oraș”, a explicat Varujan Vosganian.

În primii 10 ani după Revoluție, românii au sărăcit, iar situația de ansamblu a societății românești nu s-a îmbunătățit mai deloc. Au existat numai anumiți beneficiari sau profitori ai tranziției, care au valorificat lacunele legislative ori s-au folosit de anumite rețele din trecut, pe care le-au adaptat noilor realități. După anii 2000, odată cu guvernarea lui Mugur Isărescu la BNR, România a început să crească. După intrarea în UE, situația s-a îmbunătățit, iar din 2007 până în 2020 am primit 70 de miliarde de euro și am plătit 26 de miliarde de euro, fără a pune la calcul PNRR și Exercițiul bugetar 2021-2027. Românii au impresia că suntem marginali în UE și că nu participăm la jocul european, ci doar ni se transplantează idei (cum sunt cele legate de familie și de refugiați) pe care noi nu le avem și care sunt greu digerabile; această reacție a românilor se explică prin lipsa de impunere a liderilor români la Bruxelles.

Românii nu au fost educați să fie liberi, după cum demonstrează Varujan Vosganian în cartea sa, în care inventariază inclusiv greșelile generațiilor mature care au fost martore ale Revoluției, dar și motivul pentru care poporul n-a meritat întru totul sacrificiul tinerilor care au murit în decembrie 1989 pentru libertate. „Am intrat nepregătiți în 1990 și asta ne-a costat. Cartea mea e scrisă cu tristețe, dar și cu optimism, pentru că orice meditație trebuie să ducă la o soluție. Soluția este legată de modul în care ne asumăm suveranitatea, interesul național, destinul național și modul în care ne întoarcem la un canon moral pe care să-l respectăm”, a concluzionat Varujan Vosganian.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background