„Viciul Legii Turnătorului” – Sorin Roșca Stănescu, la GOLD FM

Postat de pe 5 iulie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Legea Turnătorului ne întoarce în timp, pe vremea lui Stalin, însă la un cu totul alt nivel. În această falsă democrație, orice mediu de muncă va fi viciat”.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, susține că ia în calcul o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România pe baza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate, așa numita „Lege a turnătorului”.

”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori  de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE„ – scrie într-un comunicat de presă emis de Laura Codruța Kovesi.

Sorin Roșca Stănescu este de părere că în România s-ar putea vorbi de sute de mii de avertizori de integritate și găsește acest fenomen unul foarte „periculos” pentru mediul românesc. „Orice societate are obligația ca la un număr de 50 de angajați să existe și un astfel de avertizor, potrivit acestei legi. Acestui turnător îi trebuie asigurate de către angajator anumite condiții, un birou pentru documentele secrete în care își notează tot” – spune jurnalistul.

Stalinismul din 2022

Parlamentul României a votat chiar recent un proiect de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Acesta a primit cririci din partea ONG-urilor de specialitate pe motiv că descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii.

„Tot potrivit acestei legi, un astfel de avertizor de integritate devine invulnerabil. Deci oricât de incompetent sau ticălos este acesta, nu poți să-l dai afară că statul nu-ți permite” – a adăugat jurnalistul. „Turnătorul își va pârî toți colegii de câte ori poate pentru a se vedea că este activ și pentru a-și păstra poziția. Orice mediu de muncă va fi viciat”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background