“Vești bune pentru cei care vor să-și toarne colegii la locul de muncă” – Iosefina Pascal, la GOLD FM

Postat de pe 10 februarie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: Legea averizorului de integritate propusă de USR, sau legea turnătorului, prevede prezența unui astfel de canal de comunicare internă dacă firma sau compania are minimum 50 de angajați.

Avertizorii au un rol esențial în demascarea și prevenirea încălcărilor legii, adică în protejarea interesului public, potrivit unui proiect de lege inițiat de 39 de deputați de la Uniunea Salvați România (USR) și un parlamentar liberal. Ulterior, anumite companii, cele cu minimun 50 de angajați, vor avea obligația de a implementa canale interne de raportare și de a gestiona sesizările, iar sancțiunile de orice fel vor fi strict interzise.

„Uite cum Agenția Națională de Integritate ar avea ocazia să intre cu bocancii în mediul privat. Instituțiile și firmele private nu pot intra sub influența acestei agenții care se ocupă cu bugetarii și cu mediul de stat” – susține Iosefina Pascal.

Schimbările Codului Penal

Două dintre articolele din acest proiect de lege, respectiv nr. 21 și nr. 22, ar intra în contradicție cu actualul Cod Penal, potrivit jurnalistei GOLD FM. Persoanele care aleg să raporteze ceea ce li s-ar părea lor neconform din punct de vedere legal la locul de muncă ar urma să fie protejate prin lege în cazul chiar în care au fost părtașe la fapta raportată și nu vor putea fi trase la răspundere.

“Asta e un fel de inspirație din SUA, însă împinsă la extrem” – a adăugat Iosefina Pascal. “Cârtițele scapă acolo de sancțiunile cu închisoare cu executare, adică nu mai pot fi încarcerate. La noi, sifonarul ar urma să nu răspundă pentru că a divulgat informații private sau documente clasificate. De asemenea, șefului acestei persoane îi este interzis să o dea afară, să-i înceteze contractul, să nu-l prelungească sau să o hărțuiască în veun fel”.

Noua democrație europeană

Acest proiect de lege al avertizorului de integritate ar fi în concordanță cu noua ideea a democrației de tip european. Legea ar urma să fie menită să asigure o protecție eficientă celor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii Europene.

„O astfel de lege nu poate exista întrun stat membru al Uniunii Europene!” – subliniază Iosefina Pascal. „O astfel de prevedere în care servicii secrete devin organe de anchetă penală încalcă flagrant drepturile și libertățile omului, precum dreptul la viață privată, protecția datelor cu caracter personal și așa mai departe. Totuși, aceste idei există și sunt pornite din străfundurile minților useriste și au ajuns pe masa premierului Ciucă”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background