Veronel Rădulescu: România a fost deraiată constituțional prin decizia CCR, doar convocarea noului Parlament mai respectă legalitatea

Postat de pe 17 decembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, avocatul Veronel Rădulescu a analizat starea de ilegalitate a conducerii țării, generată prin decizia CCR de anulare a alegerilor, ilegitimitatea lui Iohannis în a mai lua decizii în calitate de președinte.

În Constituție scrie clar că mandatul președintelui este de 5 ani și începe de la momentul depunerii jurământului. Așadar, în momentul în care se împlinesc 5 ani de la depunerea jurământului, mandatul prezidențial încetează. Un alt alineat prevede că mandatul președintelui poate fi prelungit, prin lege organică (deci o lege votată de o majoritate calificată, care înseamnă peste 2 treimi din spectrul parlamentar), de către Parlamentul României, în cazul unui context deosebit. Un alt alineat precizează că mandatul președintelui încetează în momentul depunerii jurământului de către noul președinte ales (în interiorul perioadei legale de mandat). Deciziile CCR au, mai degrabă, tentă politică decât juridică. Ciudățenia pornește de la faptul că, anterior, CCR-ul validase turul 1 al alegerilor prezidențiale, procedase la renumărarea voturilor, consultându-se cu instituțiile avizate și implicate direct în procesul electoral, iar ulterior a invalidat alegerile cu totul, deci ambele tururi. Acesta a fost momentul în care România a deraiat complet de la drumul constituțional.

La momentul de față, România nu mai are o conducere legitimă. Numai convocarea parlamentului se încadrează în criteriile de legalitate, fiind cuprinsă în interiorul mandatului legitim al lui Iohannis. Numirea viitorului premier nu mai este un demers legitim. Există soluția, cea mai potrivită, ca noul parlament să decidă că mandatul lui Iohannis este neconstituțional și să delege către președintele Senatului interimatul prezidențial, precum și sarcina de a nominaliza un nou prim-ministru. Altminteri, pot surveni consecințe grave, pe care nici nu le putem anticipa, precum invalidarea, contestarea sau negarea anumitor acorduri sau acte normative, chiar la nivel internațional. Mai mult decât atât, Curtea de Justiție a UE a stabilit că instanțele de judecată pot să nu respecte deciziile Curții Constituționale și chiar să le încalce, în anumite situații, ceea ce ne vulnerabilizează în plus.

În situația în care s-ar face presiuni pentru intrarea României în război, Klaus Iohannis nu are cum să ia vreo hotărâre în acest sens în mod legitim. De aceea este imperativ ca președintele Senatului să asigure interimatul funcției prezidențiale. Klaus Iohannis ar trebui să declare că mandatul său devine neconstituțional, dar dacă n-o va face, doar Parlamentul poate decide ca președintele Senatului să-l înlocuiască pe Iohannis. Dacă politicienii din România nu se trezesc rapid, pentru reintrarea în constituționalitate, atunci putem constata disoluția!

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background