Ungaria renunță la banii din PNRR din cauza șantajului Bruxelles-ului

Postat de pe 29 septembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Guvernul ungar se declară gata să renunțe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană.

„Da, ne putem lipsi” de fondurile europene, „avem destui bani pentru a începe aceste proiecte” de redresare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat la Strasbourg. Motivul acestei decizii ar fi un șantaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului Ungariei de redresare. Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles a fost prelungită până pe 30 septembrie de către Comisia Europeană. Acesta se confruntă de luni de zile cu dezacorduri pe tema respectării statului de drept în Ungaria.

Szijjarto nu se așteaptă la un acord din partea Bruxelles-ului până joi. În opinia sa, „dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu”. Blocajul are legătură cu adoptarea în iunie a unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT +. Guvernul Viktor Orban prezintă această lege drept un instrument pentru protejarea copiilor. De asemenea, executivul european a evidențiat o luptă insuficientă împotriva corupției și lipsa de independență din justiție.

Ministrul ungar de externe a afirmat că nu are vreo importanță dacă Bruxellesul decide să prelungească în continuare termenul limită pentru examinarea planului Ungariei de investiții și reformă. Acesta a declarat că Ungaria nu o să facă niciun compromis pe acest subiect. Planul de redresare ar permite Budapestei să beneficieze de 7,2 miliarde de euro în subvenții din partea UE.

Ungaria deține până în noiembrie președinția rotativă semestrială a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, iar prioritățile sale sunt protecția minorităților naționale, protecția familiilor și dialogul inter-religios.

Sursă text: Știripesurse.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background