Unde putem să ne plasăm banii?

Postat de pe 2 iulie 2021

Autor: Iris Drăghicescu

În cadrul emisiunii „Raport despre economie”, moderatorul Petrișor Peiu ne-a prezentat moduri alternative plasării banilor la bancă.

Prima alternativă constă în plasarea banilor în diverse titluri de valoare. În România, principalul indice al bursei de valori este indicele BET. Potrivit spuselor lui Petrișor Peiu, BET cumulează cele mai mari și mai tranzacționate 13 acțiuni de pe piața românească.

„Are deja de la începutul anului 21,1% câștig. Dacă investeam 100 de lei în acțiunile de la bursa de valori de la București, aveam astăzi un câștig de 21 de lei. Reprezintă una dintre cele mai bune opțiunii de investiții de pe piețele de capital din lume”, a afirmat Peiu.

O altă modalitate alternativă de plasarea banilor, pe lângă investiții în acțiuni, este investiția în aur. Acum un an prețul era de aproximativ 58 de mii de dolari pe kilogram de aur. Pe data de 6 august, 2020, a urca la 65 de mii de dolari kilogram de aur. După care a scăzut constant până la valoarea de 57 de mii de dolari, pe 28 noiembrie. La începutul anului, pe data de 3 ianuarie 2021, prețul a atins 62 de mii de dolari pe kilogram, după care a scăzut abrupt prețul.

Pe măsură ce crește valoarea acțiunilor și investiția în acțiuni devine mai profitabilă, valoarea aurului a scăzut până la 54 de mii de dolari, pe 4 martie. Astăzi suntem pe la 57 de mii de dolari pe kilogram, un preț echivalent cu cel care se întâlnea în noiembrie 2020.

„Variația prețului aurului a fost destul de mare, dar în principiu este o piață descendentă, în vreme ce la piața de acțiuni avem o creștere destul de bună. Piața de acțiuni a avut, doar pe anul acesta, o creștere de peste 20%. Prețul aurului este destul de aproape de prețul cu care a început anul acesta. Așadar, aurul nu este o alternativă, cel puțin pe moment, la fel de bună ca investiția din acțiuni”, a spus Petrișor Peiu.

Alte tipuri de investiții sunt în mărfurile tranzacționate, bursiera, Petrișor Peiu alegând să ca definitoriu prețul petrolului.

Prețul petrolului este într-o creștere accentuată, neîntreruptă de anul trecut, din iulie. Acum un an, la bursa de la New York avea o valoare aproximativă de 40 de dolari pe baril. Astăzi, prețul este de 75,8 de dolari pe baril.

„Analiștii se așteaptă ca prețul petrolului va crește, prețul acțiunilor va crește, prețul aurului va stagna sau va scădea”, a declarat Petrișor Peiu.

Emisiunea „Raport despre economie”, cu Petrișor Peiu, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, de luni până joi și poate fi găsită integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background