Un conflict între Rusia și NATO ar fi inevitabil dacă trupele occidentale vor merge în Ucraina
Postat de Gold FM Radio pe 28 februarie 2024
Liderii aliați se grăbesc să se distanțeze de sugestia președintelui francez Emmanuel Macron că aliații ar putea pune cizme pe pământ pentru a ajuta Kievul, scrie Politico
Un conflict între Rusia și NATO ar fi inevitabil dacă trupele occidentale vor merge în Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin .
Comentariile Kremlinului vin după ce președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să trimită trupe la sol în Ucraina, în timp ce Kievul se luptă să evite invazia pe scară largă a Rusiei.
În timp ce Macron a remarcat că nu a existat un consens cu privire la trupe în această etapă, Ucraina nu a cerut aliaților soldați să lupte cu cauza sa, iar alte guverne occidentale chiar s-au grăbit marți să insiste că trupele nu vor fi desfășurate, simpla sugestie a stârnit un răspuns furios din partea Moscovei.
„În acest caz, trebuie să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea [a unui conflict]. Așa evaluăm noi”, a spus Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin.
„Aceste țări trebuie, de asemenea, să evalueze și să fie conștiente de acest lucru, întrebându-se dacă acest lucru corespunde intereselor lor, precum și intereselor cetățenilor țărilor lor”, a adăugat Peskov.
Comentariile lui Macron au venit la finalul unui summit de la Paris, unde liderii UE s-au adunat luni pentru a discuta despre sprijinul actual pentru Kiev. Macron a spus că înfrângerea Rusiei este „indispensabilă” pentru securitatea și stabilitatea Europei și că liderii UE au discutat subiectul trupelor occidentale într-un mod „foarte liber și direct” în timpul summitului.
O reacție internă a crescut rapid marți față de comentariile lui Macron și a fost urmată de aliații occidentali care au respins ideea de a introduce soldați în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că liderii de la Paris au fost de acord că „toată lumea trebuie să facă mai mult pentru Ucraina”, dar că „un lucru este clar: nu vor exista trupe terestre din statele europene sau din NATO”.
„Nu este deloc relevant în acest moment. În acest moment, suntem pe deplin ocupați cu trimiterea de materiale avansate din Suedia în Ucraina în multe moduri diferite, așa cum fac multe alte țări”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson pentru postul suedez SVT . „Este o chestiune complet diferită.”
În timpul unei conferințe de presă comune marți dimineață, premierul ceh Petr Fiala și premierul polonez Donald Tusk au declarat, de asemenea, că nu au de gând să trimită trupe în Ucraina.
„Vom încerca să grăbim livrarea muniției. Trebuie să întărim producția militară în Europa”, a spus Fiala.
„Nu trebuie să cauți noi modalități de a ajuta, trebuie să fii mai proactiv și să acționezi mai rapid”.
Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat că Budapesta, care a rămas mai apropiat de Moscova decât orice alt membru al UE sau NATO, „nu este dispusă să trimită nici arme sau soldați în Ucraina”, adăugând că poziția țării în acest sens este „clară și fermă”.
Este un NU și din partea NATO, după cum secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Associated Press că „nu există planuri pentru trupele de luptă ale NATO pe teren în Ucraina”.
La rândul său, Ucraina nu a făcut nicio mișcare pentru a cere trupe occidentale pe teritoriul său. Președintele Volodymyr Zelensky a declarat duminică că „nu au fost negocieri” pe această temă.
„Trupele partenerilor occidentali pot apărea pe teritoriul țării noastre și pot conduce operațiuni de luptă doar într-un singur caz – când Ucraina devine membră a Alianței Nord-Atlantice”, a spus el în cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”.
Subiectul a fost abordat pentru prima dată public de prim-ministrul slovac Robert Fico, care a spus că un „document restrâns” înainte de summit-ul a sugerat „că un număr de state membre NATO și UE au în vedere trimiterea de trupe în Ucraina pe o bază bilaterală”.
Fico a spus că consideră că astfel de acorduri bilaterale vor „urca enorm tensiunile” și vor prezenta riscuri de securitate, adăugând că „niciun soldat din Slovacia nu va merge în Ucraina”.
sursă: Politico