Ucrainizarea limbii române din Cernăuți

Postat de pe 30 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Are loc o ofensă uriașă la adresa limbii române și a identității noastre: ucrainizarea limbii române”.

Într-un interviu acordat unor jurnaliști din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi susținut că își dorește un acord cu România privind protejarea limbii române în comunitățile de români din Ucraina. „Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condițiile în care românii constituie a doua minoritate națională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală” – a scris europarlamentarul Eugen Tomac în mediul online.

Iosefina Pascal este de părere că acest anunț ar fi un „aranjament penibil” și spune că: „Eugen Tomac este descendentul lui Traian Băsescu și a anunțar rezolvarea problemei limbii române în Ucraina. Ce nu au reușit toți miniștrii și președinții ăștia, a venit Tomac și a rezolvat problema. Însă chiar așa stă treaba?”

Adevărul

Specialistul în etimologie și jurnalistul Vlad Cubreacov a fost întrebat de agenția Bucharest Press de la Cernăuți dacă informația este corectă. Răspunsul a fost unul negativ, explicând că: „Statul ucrainean vrea să ucrainizeze limba română. Etimologic vorbind, este imposibil. Limba română are scriere fonetică, nu etimologică. În română scriem cum pronunțăm și pronunțăm cum scriem și avem litere românești specifice”.

„Pe scurt, Tomac își bate joc de români” – spune Iosefina. „Eu cred că domnul Cubreacov știe mai bine cum stă treaba acolo. Ceea ce face parlamentarul Tomac este o ofensă adusă limbii și identității naționale, o adevărată mascaradă”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background