Când campania electorală înseamnă ignoranța față de români

Postat de pe 31 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Nu este corect să creezi categorii de cetățeni mai egali decât alții în scopul campaniei electorale. Statul face prețuri preferențiale în funcție de criterii subiective. Este în joc viitorul românilor și al demnității noastre”.

Observațiile vin în urma informației potrivit căreia Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) pe 23 martie prin care persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi ucraineni vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru hrană şi cazare. Este vorba de suma de 20 de lei pentru fiecare refugiat pe timpul unei zile. Asta în timp ce copii români din centrele de plasament au alocați 3 lei pe zi, iar un bolnav din spitalele de stat, 11 lei pe zi.

„Știrea reală este că statul român a apreciat corect și mai aproape de realitate costul nevoilor unui om care nu are casă, nu are masă și are nevoie de ajutor. Domnul ministru al Finanțelor Adrian Câciu face o excepție de la toate regulile posibile, căci dumnealui cheltuie lunar 10.000 pe coșul de cumpărături, potrivit unei declarații recente de-ale lui” – susține Iosefina Pascal.

În acest caz, românii ar trebui să militeze pentru un buget egal alocat, atât pentru copiii din centrele de plasament, pentru bolnavii din spitalele publice, pentru adulții instituționalizați (bătrânii din azile), cât și pentru refugiații ucrainieni, potrivit jurnalistei GOLD FM.

Dilema: De unde provin banii pentru refugiați?

„Dacă s-a reușit să se găsească bani așa de repede pentru a ajuta refugiații, eu cred că s-ar putea reface bugetul pentru copii: în loc de 3 lei pe zi să fie 20 lei pe zi” – a adăugat Iosefina. „Să avem în vedere că vorbim de un număr mai mare de refugiați decât de copii din Direcțiile Generale de Ajutor Social și Protecția Copilului (DGASPS)”.

Jurnalista atrage atenția asupra celor aproximativ 500 de copii veniți dinspre Ucraina în România, copii nesupravechiați, copii fără acte de identitate. În spațiul public nu a apărut nicio informație despre ei, dacă au părăsit țara, dacă au fost preluați de DGASPC-uri sau ce s-a întâmplat în realitate cu ei. „Și ei primesc acum 3 lei pe zi sau 20 de lei pe zi?” – se întreabă Iosefina Pascal. „Însă mai important: Unde sunt acești copii?”

Problema tehnică a gazdelor și posibilul furt

La începutul conflictului armat dintre Ucraina și Rusia și odată cu venirea refugiaților în România, foarte mulți cetățeni ce aveau la dispoziție locuri de cazare s-au arătat dornici să ofere ajutor. Însă jurnalista GOLD FM identifică o posibilă problemă în situația în care statul va deconta suma de 20 de lei pe zi pentru fiecare refugiat cazat: posibilitatea de a fura bani de la stat.

„Românul care are în gazdă refugiați primește decontarea din partea statului român, însă ce se întâmplă în momentul în care aceștia părăsesc incinta? Vin autoritățile pe proprietatea mea privată să mă verifice sau se va merge pe încredere? Eu zic că se va merge pe încredere, doar trăim în România. Cineva poate bine-mersi să nu anunțe plecarea refugiaților și să primească bani în continuare” – observă Iosefina Pascal.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Continuați lectura

Melodia actuala

Titlu

Artist

Background