Ucraina: soldații cu dizabilități se confruntă cu stigmatizarea socială

Postat de pe 3 mai 2024

Atitudinile din epoca sovietică față de dizabilități împiedică recuperarea luptătorilor ucraineni. Soldații răniți se confruntă cu stigmatizarea socială… iar numărul lor a crescut, scrie Politico

Ultimul lucru pe care l-a amintit Ivan Kosyuk, un militar ucrainean de 20 de ani, înainte de a se trezi într-un spital, a fost că medicii îi bandajau ochii în timp ce îl evacuau din prima linie. O rachetă lovise buncărul unde avusese un scurt răgaz.

„Încă puteam să văd atunci”, și-a amintit el. „Apoi m-am întors și nu vedeam, eram legat de pat, aveam un tub în gât… M-am gândit: sunt prizonier. Dar atunci: de ce mă tratează, dacă sunt prizonier?”

Kosyuk și-a dat seama că se află în spitalul militar din orașul Dnipro, din estul Ucrainei. A trebuit să mai aștepte o zi până când personalul i-a spus că și-a pierdut definitiv vederea.

„Doctorul chiar a plâns”, a spus el.

Peste trei luni, celelalte răni ale lui Kosyuk s-au vindecat și i s-au oferit proteze oculare care se potriveau cu culoarea inițială a ochilor căprui. Dar în primăvara anului 2023, a fost externat pentru a începe viața din nou, fără asistență sau sprijin. 

„Ne-au trimis acasă fără nimic”, a spus Anastasia, mama lui Kosyuk. „Am crezut că suntem singuri. Avea 19 ani și toate luminile fuseseră stinse.”

Potrivit Ministerului Politicii Sociale al Ucrainei, numărul ucrainenilor cu dizabilități a crescut cu 300.000 de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Peste 20.000 de oameni au suferit amputații . Ministerul Afacerilor Veteranilor din țară a declarat că în cele din urmă ar putea exista 5 milioane de veterani și membri ai familiei , mulți dintre care vor avea nevoie de ajutor pentru traume fizice și psihologice.

Îngrijorarea multor pacienți și familiile lor este că Ucraina nu este echipată din punct de vedere istoric pentru a face față dizabilităților, o mahmureală din zilele sovietice în care persoanele cu dizabilități erau ținute departe de vedere .

Ucraina trebuie să continue să formeze o societate înțelegătoare și incluzivă, a spus Yevheniia Smirnova, ministrul adjunct al educației și științei din țară.

„Trecerea de la stigmatizare la acceptare și sprijin a început cu mult înainte de invazia la scară largă”, a spus ea. „Ne străduim să influențăm acest proces zilnic.”

Dar mai este un drum de parcurs. În timp ce spitalele și unele centre de reabilitare oferă îngrijiri medicale pentru tratarea rănilor, veteranii primesc adesea puțin ajutor pentru reintegrarea în societate.

„Încă din epoca sovietică, avem acest concept că persoanele cu dizabilități nu sunt acceptate în societate”, a spus Oleksandr Ișcenko, care a participat la un curs de reabilitare pentru veterani nevăzători împreună cu Kosyuk în februarie la Lviv, un oraș din vestul Ucrainei. Și-a pierdut ochii după ce a fost rănit brutal în timp ce lupta în forțele teritoriale de apărare. Acum, pe lângă faptul că învață cum să navigheze prin lume fără vedere, el se luptă cu teama că alții, inclusiv familia lui, sunt îngroziți de vederea rănilor sale. 

„Din 2022 avem atât de mulți oameni cu dizabilități, dar le este frică să iasă”, a spus Ișcenko. „Le este rușine de bastonul lor alb; le este rușine, ca mine, să arate un chip ca al meu”.

ONG-ul ucrainean Contemporary View a început să ofere reabilitare pentru veteranii orbi ai războiului din estul Ucrainei în 2019, oferind kinetoterapie și terapie ocupațională; instruire în tehnologie adaptivă și Braille; psihoterapie și sprijin de la egal la egal; și orientare în orașele din jur. 

Una dintre cele mai mari provocări este urmărirea veteranilor în primul rând și apoi convingerea acestora să participe efectiv.

„Trebuie să-i convingem cu adevărat”, a spus Olesya Perepechenko, directorul ONG-ului. 

Ea însăși cu deficiențe de vedere, Perepechenko găsește veterani orbi prin intermediul medicilor, voluntarilor sau alți pacienți. Apoi petrece ore întregi vizitându-i în spital sau vorbind cu ei la telefon.

„Chiar i-am păcălit puțin. Eu zic: „Hai, hai să mergem la curs și ne vom relaxa”. Și apoi spun: „Nu a fost o singură zi de relaxare!””.

Kosyuk a fost un astfel de participant reticent.

„Înainte de rănire, nu îl găseai acasă, mergea mereu undeva, se întâlnea cu cineva”, a spus mama sa Anastasia. „După ce a fost ranit, am stat acasă aproape un an și a fost foarte greu. am fost cu adevărat deprimat.”  

Perepechenko și echipa ei l-au sunat pe Kosyuk de multe ori înainte ca acesta să accepte să participe.

„M-am gândit: „Ce mă pot învăța?””, a spus Kosyuk. „Apoi am început să întâmpin probleme, cum ar fi să merg singur undeva, sau ceva concret, cum ar fi să mănânc ceva, și mi-am dat seama că nu știu cum să o fac cum trebuie… Așa că am venit și nu regret.”

Din 2022, numărul veteranilor nevăzători – dintre care mulți au traume suplimentare, cum ar fi pierderea auzului și a mirosului și amputații – a crescut la sute.

Cursul Contemporary View face acum parte dintr-un pilot susținut de Ministerul ucrainean al Educației și Științei, care intenționează să adopte un program național standardizat de educație și reabilitare socială pentru veteranii nevăzători și victimele războiului, precum și educație paralelă pentru studenți în ceea ce privește modul de comunicare. cu și să-i asiste.

„Ministerul vrea să unească cea mai bună experiență pe care o avem”, a spus Smirnova. „Nu avem altă opțiune decât să depășim consecințele acestui război.”

După 1945, mii de veterani de război răniți au fost adunați de autoritățile sovietice și trimiși în instituții îndepărtate, cel mai infam pe arhipelagul Valaam.   

Această atitudine de a ascunde persoanele cu dizabilități încă persistă, potrivit Anna Horkun, manager de proiect pentru Centrul de Habilitare HAB Lviv,un centru la jumătatea drumului între tratamentul medical și viața independentă. Centrul s-a deschis în februarie și oferă un spațiu rezidențial complet accesibil, kinetoterapie, suport psihologic și grupuri de autoajutorare.   

„Administratorii clădirii ne-au cerut să acoperim ferestrele, pentru că vederea persoanelor cu dizabilități strică imaginea”, a spus Horkun. „Pentru o parte a societății, este o interferență în viața lor. Dar aceasta este o mare parte din toate viețile noastre acum.”

Horkun a lucrat în marketing până când invazia la scară largă a făcut-o să-și schimbe radical prioritățile. Mulți alții au avut o trezire similară, spune ea.

„Există tineri activi, există educație despre comunicarea cu veteranii și persoanele cu dizabilități, sunt oameni care vor să știe despre asta, iar numărul crește cu adevărat”, a spus Horkun.

Ucraina a adoptat reguli de construcție în 2018, care ar trebui să asigure accesibilitatea, dar în practică există puțină înțelegere sau atenție pentru a le îndeplini în mod corespunzător. Chiar și clădirilor noi le lipsesc rampe adecvate sau uși suficient de largi pentru scaune cu rotile. Tehnologia pentru nevăzători, cum ar fi plăcile texturate pe trotuare, dacă există, este adesea instalată incorect.

„De multe ori este doar pentru a bifa o casuță”, a spus Horkun.

Sunt semne de schimbare. Guvernul ucrainean a introdus centre-pilot pentru dezvoltarea veteranilor, cu sediul în instituții de învățământ superior, care oferă pregătire în profesii și abilități antreprenoriale și, de asemenea, formează asistenți pentru veterani. Un alt  proiect  de compensare a angajatorilor care creează oportunități pentru profesioniștii cu dizabilități a oferit mai mult de 100 de locuri de muncă pentru oameni.

Dar schimbarea necesită curaj și din partea veteranilor înșiși.

„Dacă stăm acasă plângându-ne de milă de noi înșine, atunci oamenii nu vor înțelege. Vor scrie o postare online spunând: „Ne pare foarte rău; Bravo, eroilor – și atât”, a spus Ișcenko, unul dintre veteranii orbi. „Datorită unor proiecte ca această reabilitare, ieșim în oraș, iar oamenii ne văd așa cum suntem. Oamenii văd că existăm.”  

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background