Ucraina încheie un acord cu BlackRock, Amundi și Amia Capital pentru a amâna rambursarea datoriilor

Postat de pe 23 iulie 2024

Ucraina și creditorii săi privați au încheiat un acord pentru a respinge rambursarea datoriilor, oferind țării devastate de război un spațiu de respirație crucial în timp ce se luptă cu devastarea economică a invaziei Rusiei scrie Politico

Conform acordului, unele dintre cele mai importante fonduri de investiții din lume, inclusiv  BlackRock, Amundi și Amia Capital , vor anula efectiv o mare parte a creanțelor de 23,4 miliarde de dolari, schimbând obligațiunile lor actuale cu altele noi, care durează până la 12 ani. Noile obligațiuni sunt structurate astfel încât să amâne peste 90% din ceea ce era datorat în următorii patru ani până în viitor.

„Acordul va avea ca rezultat economii nete pentru serviciul datoriei de 11,4 miliarde USD în următorii 3 ani și 22,75 miliarde USD până în 2033.” Ministerul de Finanțe al Ucrainei a scris într-o declarație văzută de POLITICO. „Acest lucru va elibera resurse financiare vitale, care pot fi redirecționate către apărare și cheltuieli sociale.”

Cele două părți au fost sub presiune pentru a ajunge la un acord, deoarece un moratoriu asupra plăților datoriilor externe anunțat imediat după invazia Rusiei de acum doi ani trebuia să expire la începutul lunii august. Un faliment ar fi complicat grav relația Ucrainei cu guvernele occidentale și cu Fondul Monetar Internațional, a cărui asistență este vitală pentru Ucraina pentru a-și continua apărarea teritoriului.

Compromis privind împărțirea sarcinilor

Acordul este până acum un „Acord de principiu” care trebuie ratificat de două treimi dintre deținătorii de obligațiuni pentru a intra în vigoare. Conform acesteia, creditorii privați ai Ucrainei vor anula până la 60% din principalul care le este datorat.

Cu toate acestea, „reducerea” ar putea ajunge să fie de până la 37%, dacă economia Ucrainei se descurcă mult mai bine decât se așteaptă în prezent (cu alte cuvinte, dacă războiul se încheie și permite o măsură de reconstrucție). Acest lucru se datorează clauzelor din noile condiții ale obligațiunilor care leagă rambursările de PIB-ul ucrainean începând cu 2028.

Acordul reprezintă un pilon al unei strategii complexe de împărțire a poverii menținerii statului ucrainean în viață, după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat cel mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Cea mai mare parte a acestei sarcini este suportată în prezent de donatorii occidentali, care au promis un ajutor de aproximativ 50 de miliarde de dolari în acest an. În plus, guvernele occidentale caută noi modalități de a spori sprijinul financiar acordat Ucrainei fără a accesa banii propriilor contribuabili. Miniștrii de finanțe din G7 se vor reuni miercuri pentru a finaliza împrumutul de încă 50 de miliarde de dolari Ucrainei, folosind profiturile din activele înghețate ale Rusiei.

Dar Kievul a trebuit să-și aducă și el contributia. Săptămâna trecută, guvernul a introdus în Rada Supremă o legislație care ar ridica taxele cu 140 de miliarde de grivne (3,4 miliarde de dolari) pentru o populație deja presată.

Guvernul Ucrainei își redirecționează în prezent cea mai mare parte a veniturilor sale interne către nevoile militare, în timp ce folosește banii occidentali pentru a plăti cheltuielile curente precum pensiile și salariile din sectorul public. Propria sa bază de impozitare a fost golită de pierderea unei mari părți a teritoriului său, de atacurile necontenite asupra infrastructurii sale industriale și economice și, mai ales, de pierderea oamenilor săi. Ucraina avea o forță de muncă civilă înregistrată de 11,5 milioane în 2021; acum s-a redus la nouă milioane, potrivit ministrului adjunct al Economiei Tetyana Berezhna.

Lăsând ceva pe masă

Acordul impune deținătorilor de obligațiuni să renunțe la obligațiunile existente în schimbul a două noi serii , denumite Obligațiuni A și Obligațiuni B. În condițiile noii serii, Ucraina va trebui să plătească doar 200 de milioane de dolari în dobândă între 2024 și 2025 – cu prima tranșă scade în februarie 2025. Înainte de tranzacție, se urmăreau rambursări totale de 5 miliarde USD în următoarele 12 luni.

Ucraina va trebui să plătească doar dobândă până în 2029, când va trebui să înceapă amortizarea obligațiunii A. Plățile de amortizare pentru obligațiunea B încep un an mai târziu. Ambele serii se desfășoară până în 2036, iar rambursările cresc, cu cât se desfășoară mai mult.

„Cu acest acord, au trei ani în plus pentru a se gândi la ce se va întâmpla”, a spus Germán López Espinosa, profesor la școala de afaceri IESE din Madrid. „Sperăm că în trei ani războiul se va termina, dar nimeni nu știe.”

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background