Ucraina a fost alimentată cu gaze, în premieră, prin Coridorul Vertical
Postat de Gold FM Radio pe 3 iulie 2025
Ucraina a primit ieri primele cantități de gaze naturale prin Coridorul Vertical, potrivit directorului general al companiei de gaze – DESFA, Maria Rita Gali, informează energypress.gr. După cum a declarat Gali în cadrul unei conferințe, începând de marți, ucrainenii au putut cumpăra gaze naturale de la punctul virtual de tranzacționare din Grecia.
„Aceasta este o inovație comercială promovată prin cooperarea sectorului privat și a administratorilor, este foarte importantă și se realizează într-un timp foarte scurt”, a adăugat ea. Apoi, șeful DESFA a menționat că operatorul grec de gaze are o cooperare foarte bună cu Macedonia de Nord. „Avansăm cu pași rapizi care vor permite exportul unor cantități semnificative de gaze naturale din Grecia, prin Coridorul Sudic”, a spus aceasta.
În data de 23 iunie 2025 s-a desfășurat procesul de rezervare capacitate lunară pentru luna iulie 2025 pe punctele de interconectare ale SNT pentru produsul supergrupat de pe Ruta 1. Oferta de capacitate lunară fermă supergrupată pentru Ruta 1 din Grecia până în Ucraina a fost de 29.804.129 KWh/zi/lună – aproximativ 2,748 mil. mc/zi. Capacitatea rezervată a fost de 1.724.000 KWh/zi/lună, aproximativ 0,159 mil.mc/zi reprezentând 5,78% din capacitatea supergrupată fermă oferită. Capacitatea de 0,159 mil mc/zi a fost rezervată de DTrading doo Croatia şi ERU Europe Austria. Începând cu data de 1 iulie 2025, cei doi utilizatori de rețea care au rezervat capacitate au făcut nominalizări conform capacităților rezervate pe întreaga Ruta 1, respectiv în Grecia-Bulgaria-România-Republica Moldova-Ucraina, livrarea efectivă a acestor gaze începând cu 1 iulie 2025. Capacitatea Rutei 1 a fost oferită la un preț de rezervă egal cu suma prețurilor de rezervă, exprimate în EURO/kWh/zi (luând în considerare cursul de schimb publicat de banca națională a fiecărei țări, după caz, în ziua imediat anterioară zilei licitației) aplicabile pentru asigurarea de capacitate lunară la PI Kulata / Sidirokastron, Negru Voda / Kardam, Isaccea / Orlovka, Kaushany și Grebenyky cu o reducere (discount) de 25% (46% pentru GTSOU), fiind un produs care nu oferă acces la PVT din Bulgaria, România și Republica Moldova, potrivit unei informări transmise de Transgaz. Operatorii de transport și comercializare a gazelor naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), România (TRANSGAZ SA), Moldova (VestMoldTransgaz SRL) şi Ucraina (GTSOU) au înaintat în luna mai o inițiativă autorităților naționale de reglementare privind crearea unui produs lunar special de capacitate fermă, grupată pe rute, pentru livrările de gaze naturale din Grecia către Ucraina pentru perioada 1 iunie – 30 octombrie 2025. Introducerea unui produs comun de rezervare a capacității din Grecia către Ucraina asigură surse alternative și competitive de gaze naturale și îmbunătățeşte securitatea energetică a regiunii, fiind încă un pas spre consolidarea Coridorului Vertical.
La finalul lunii mai, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, declara: “Am lucrat intens, împreună cu operatorii de transport gaze din Grecia (Desfa), Bulgaria (Bulgartransgaz), Moldova (VestMoldTransgaz SRL), deţinută de Transgaz, şi Ucraina (GTSOU), pentru a veni în sprijinul Ucrainei de a înmagazina 3,5 miliarde de metri cubi de gaze. Acest produs de capacitate super-grupată pe toate punctele de interconectare va avea un tarif unitar pe toate punctele de interconectare, cu un discount de 25% pentru a facilita transportul de gaze naturale lichefiate (LNG) din Grecia direct în facilitățile de înmagazinare din Ucraina. Astfel, vom aproviziona Ucraina cu LNG de la terminalul grecesc Revithoussa şi de la Alexandropolis, când acesta din urmă va reintra în funcţiune la mijlocul lunii august. Am depus toate eforturile necesare pentru acest obiectiv. Acest produs va facilita transportul de LNG din SUA şi din alte părţi ale globului, care va ajunge la consumatorii vulnerabili din Ucraina”.
Până în octombrie 2025, Ucraina trebuie să injecteze aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale în instalațiile sale de înmagazinare subterană pentru a se pregăti pentru sezonul de iarnă și pentru a garanta securitatea consumatorilor vulnerabili.
Ce este Coridorul Vertical
Coridorul Vertical face parte din Coridorul Sud-Nord din cadrul Inițiativei celor 3 Mări (I3M) și are ca scop diversificarea surselor de gaze naturale, precum și creșterea securității aprovizionării cu gaze pentru țările din Europa Centrală, de Est și Balcani. Această inițiativă a fost lansată și susținută încă din 2016 de Ion Sterian, directorul general al Transgaz. Proiectul implică colaborarea țărilor din centrul și sud-estul Uniunii Europene, inclusiv Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, alături de Republica Moldova și Ucraina, pentru a dezvolta o alternativă nouă de furnizare a gazelor în regiune, consolidând astfel securitatea energetică. Coridorul Vertical de gaze reprezintă un sistem extins de conducte, format din infrastructura actuală și viitoare, care include conducte, terminale de gaz natural lichefiat (LNG) și facilități de stocare. Activarea sa completă, prin modernizarea corespunzătoare a rețelelor din țările menționate mai sus, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord și viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale și GNL, valorificând capacitățile sporite ale terminalelor de gaze lichefiate noi și în curs de dezvoltare din zonă. Acest potențial poate fi extins și mai mult prin utilizarea infrastructurilor pentru gazele regenerabile și hidrogen. Proiectul inițiat de compania Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, este susținut și de administrația americană, care vede în el o oportunitate pentru reducerea volatilității prețurilor la gaze și eliberarea de gazul rusesc.
sursă: jurnalul.ro