Trump începe în forță planurile pentru pace în Ucraina. Keith Kellogg, care a propus înghețarea liniilor frontului, nominalizat pentru a fi emisar pentru Ucraina și Rusia
Postat de Gold FM Radio pe 28 noiembrie 2024
Președintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina și Rusia, transmit agențiile internaționale de presă, conform Agerpres.
„El a fost alături de mine de la început! Împreună, vom obține pacea prin forță și vom face America și lumea mai sigure din nou!”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
Generalul Keith Kellogg, în vârstă de 80 de ani, a condus pentru o scurtă perioadă Consiliul de Securitate Națională al SUA în primul mandat prezidențial al lui Trump (2017-2021) și a fost consilier de securitate națională al vicepreședintelui de atunci Mike Pence.
Un plan al lui Kellogg pentru încheierea conflictului prevede înghețarea liniilor frontului pe aliniamentele actuale și forțarea Kievului și Moscovei să se așeze la masa negocierilor, a scris Reuters în luna iunie.
Deocamdată, administrația președintelui democrat Joe Biden încearcă să livreze Ucrainei întreg ajutorul aprobat de Congres, înainte ca Trump să se instaleze din nou la Casa Albă pe 20 ianuarie.
De asemenea, conform unor responsabili neprecizați citați săptămâna trecută de publicația New York Times, președintele Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare în perioada rămasă până la încheierea mandatului său.
„Mai mulți oficiali au sugerat chiar că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparținut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enormă și imediată (față de Rusia n.red). Totuși, un asemenea pas ar fi complicat și ar avea implicații serioase”, mai scrie ziarul american.
Comentând această idee pe care a descris-o drept „nebunească”, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că „acțiunile iresponsabile” ale Ucrainei și ale susținătorilor occidentali ai acesteia ar putea aduce omenirea „pe marginea catastrofei”.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a afirmat marți că dacă Occidentul furnizează Ucrainei arme nucleare, Rusia va considera acest transfer echivalent cu un atac nuclear asupra sa și un temei pentru a răspunde cu atacuri nucleare.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept „absolut iresponsabilă” discuția despre posibilitatea înarmării Ucrainei cu arme nucleare și a indicat Occidentului „să-l asculte cu atenție pe (președintele rus Vladimir) Putin” și să citească noua doctrină nucleară revizuită a Rusiei, prin care aceasta a scăzut pragul utilizării armelor nucleare după ce Washingtonul și Londra și-au dat acordul pentru atacarea unor ținte militare în profunzimea teritoriului rus cu rachetele ATACMS și Storm Shadow furnizate Ucrainei.
sursă: activenews.ro