Trump a decis că va impune taxe vamale tuturor țărilor care au TVA. România este vizată
Postat de Gold FM Radio pe 18 februarie 2025
Donald Trump a anunțat noi taxe vamale pe care Statele Unite le vor impune în curând. Sunt vizate toate țările care au TVA, deoarece președintele american consideră că TVA este mai rău decât un tarif vamal. Anunțul a fost făcut de liderul de la Casa Albă pe Twitter.
„Din punctul de vedere al politicilor SUA, considerăm că țările care folosesc sistemul de TVA (taxă pe valoarea adăugată, n.red.), care a mult mai rău decât o taxă vamală, că impun ceva echivalent cu o taxă vamală” a scris Donald Trump pe Twitter. SUA nu au TVA. „Am stabilit că impunem un tarif reciproc, adică atât cât ne cer alte țări, atât le vom cere și noi. Nici mai mult, nici mai puțin” a completat liderul de la Casa Albă. În același mesaj, Trump a anunțat măsuri împotriva țărilor care exportă produse către SUA prin state terțe, ca să evite taxe suplimentare, dar și împotriva țărilor care acordă subvenții mari companiilor locale.
În ambele situații, China pare să fie statul pe care președintele SUA în are în vedere. „Dacă o țară simte că este taxată prea rău de către SUA, trebuie doar să reducă sau să elimine taxele impuse nouă. Mulți ani, SUA nu au fost tratate corect de alte țări, prieteni și dușmani. Acest sistem va aduce prosperitate și corectitudine într-un sistem comercial complex și inechitabil. America a ajutat multe țări de-alungul anilor, iar asta ne-a costat mult. A venit momentul ca aceste țări să își aducă aminte și să ne trateze corect” a explicat Trump.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum pe valoarea adăugată, aplicată pentru aproape toate bunurile și serviciile cumpărate și vândute în interiorul Uniunii Europene și importate în Uniunea Europeană. TVA-ul este o resursă proprie importantă pentru bugetul UE, scrie Comisia Europeană.
TVA-ul este:
un impozit indirect pe marea majoritate a bunurilor și serviciilor
suportat de consumatorul final, nu de întreprinderi
perceput ca procent din prețul de vânzare și colectat fracționat în fiecare etapă de producție și distribuție
neutră, întrucât taxa suportată de consumatorul final este aceeași indiferent de lungimea lanțului de aprovizionare
Bunurile vândute la export sau serviciile vândute clienților din afara UE nu sunt, în mod normal, supuse TVA. Cu toate acestea, TVA-ul este perceput pentru majoritatea importurilor în UE, mai transmite Comisia Europeană, pe site-ul propriu.
Legea Chinei privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) a fost adoptată la 25 decembrie 2024 și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Legea menține actualul sistem de impozitare pe trei niveluri (13% pentru bunuri generale și importuri, 9% pentru servicii și 6% pentru servicii moderne), introducând în același timp schimbări semnificative de politică și îmbunătățiri în armonizarea cu normele internaționale. Sistemul de TVA din China a fost introdus inițial în 1994 și a ajuns la implementarea completă în 2016. Veniturile din TVA au reprezentat aproximativ 38% din veniturile fiscale totale ale Chinei în 2023.
sursă: ziuanews.ro