„Timp de 15 minute publicul a strigat ‘Iris! Iris!’ Am părăsit scena plângând” – Nelu Dumitrescu, la GOLD FM

Postat de pe 10 februarie 2022

Autor: Adrian Lambru

Bateristul și liderul trupei Iris Nelu Dumitrescu a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour”, de la GOLD FM, că: „Ne-am descurcat! Am rămas în această țară pentru că ne-am iubit publicul român. Am fost alături de ei și ei de noi”.

În anul 1977, la doi ani de la formarea Iris, la Sala Polivalentă din București, „Cea mai tânără trupă din țară”, așa cum au fost nimiți cei din formație, a concertat alături de cele mai cunoscute nume din industria muzicii rock de atunci. Nelu Dumitrescu povestește cum intervenția lor în concert nu era planificată, dar au reușit să fie introduși într-o pauză interpretând trei piese.

„Ne-am urcat pe scenă. Eu aveam un set de tobe lăsate de la Formația Fără Nume, însă mi-au scos capacele de fus, de frică să nu le sparg. Am încercat să mă descurc cum pot, însă era foarte greu fără instrument practic. Cântam la ce-mi rămăsese și plângeam. După prima piesă i-am dat toboșarului de la FFN 200 de lei să-mi lase capacele de fus să pot să cânt cum trebuie. După ce am terminat, toată sala s-a ridicat în picioare și peste 15 minute au strigat <Iris! Iris!> Am ieșit plângând de pe scenă” – mărturisește Nelu Dumitrescu.

Începuturile Iris la fabrica de mezeluri

Chiar după terminarea armatei, Nelu Dumitrescu a format trupa Iris alături de alți doi băieți întâlniți în sala de spectacole a întreprinderii unde lucra, Nuțu Olteanu (chitară și voce) și Emil Lechițeanu (chitară bass). „Am văzut atunci fiecare ce bani are, ce facem și am început în decembrie 1975 să repetăm la fabrica de mezeluri din Popești-Leordeni” – spune artistul despre începuturile trupei Iris.

„Aveam la început o valiză de carton în care băteam cu piciorul în loc de tobă mare și orez pus într-o cutie de metal sau tabă pe post de fus. Basistul avea un difuzor micuț conectat la o stație pe care îl punea într-o oală de ciorbă cu un lemn să țină oala deschisă” – povestește Nelu Dumitrescu.

„A fost greu, dar nu am simțit!”

Unul dintre impedimentele cu care s-a confruntat trupa Iris în anii de început a fost situația financiară. La acea vreme, instrumentele și materialele tehnice erau foarte scumpe, iar membrii formației făceau eforturi mari pentru a și-le permite. „O tobă ajungea la prețul unei mașini mici” – susține liderul Iris. „Cu toate acestea, nu am renunțat, chiar dacă a fost greu, nu am simțit eforturile. Am avut publicul alături de noi, iar noi am fost alături de ei”.

Nelu Dumitrescu specifică faptul că publicul se simțea mereu în timpul concertelor „într-o altă lume” față de peisajul comunist din acei ani. Chiar dacă multă lumea avea casetofoane sau pickup-uri, mereu preferau atmosfera unui concert live pentru a uita de grijile cotidiene: „Unii veneau cu hainele de roacker în geană și se schimbau în baie ca să nu fie văzuți pe stradă sau ca părinții să nu-i certe. Ce vedeau ei în postere că se întâmplă în concertele de afară, așa se întâmpla și la noi”.

Interzis la Iris

În timpul regimul comunist, care nu era de acord cu influențele occidentale, evenimentele de muzică rock de mare anvergură au fost interzise la un moment dat. Publicul nu avea voie să se manifeste, să se ridice în picioare, să aplaude, să se îmbrace specific. Acest fel de tineret nu era pe placul Partidului Comunist Român.

„Îmi amintesc un concert de la Miercurea Ciuc la Sala Sindicatelor unde niște pompieri nu lăsau publicul să se exprime. Ori de câte ori cineva se ridica să aplaude veneau, puneau mâna pe el și-l puneau jos. Asta pentru că Nicolae Ceaușescu urma să vină peste o săptămână la Miercurea Ciuc. Lumea deveniseră foarte tensionată, iar după concert chiar au fost sparte niște geamuri în semn de protest. Dimineața următoare am fost chemați la poliție să spunem ce s-a întâmplat apoi cei de la Consiliul Culturii ne-au pus să predăm atestatele de liber profesioniști” – relatează Nelu Dumitrescu pentru GOLD FM.

Următorul album: „Zodiac”

Trupa Iris a lansat la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an melodia Ergomaniac, prima de pe următorul lor album. Iar săptămâna viitoare, pe 19 februarie, este anunțat un nou cântec. Noua producție a formației poartă numele de „Zodiac” despre care Nelu Dumitrescu spune: „este un album cu o energie foarte mare, cu un mesaj foarte puternic”.

„Multă lume a spus că am luat-o pe o altă stradă, însă noi suntem artiști și ne place să mai schimbăm drumul un pic” – a adăugat acesta. „Eu zic că este un album extraordinar. Am început să lucrăm la el în noiembrie 2020 și l-am încheiat în ianuarie 2022. Tot ceea ce facem este pentru fanii noștri, să lăsăm ceva bun și de valoare în urma noastră”.

Emisiunea “Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background