Taxa pe supraprofitul băncilor, cardurile pentru copii și casele de marcat pentru familii

Postat de pe 7 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza        

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a vorbit despre taxarea supraprofitului băncilor, măsură apărută inițial în Spania și adoptată și de către italieni.

Politicienii noștri, în loc să adopte această măsură a taxării supraprofitului nerușinat al băncilor, au rămas la stadiul în care doar vorbesc despre ea, așa cum au vorbit și ne-au aburit și cu plafonarea prețului la energie. După ce Ministrul de Finanțe Boloș a sugerat că ar urma implementarea unei astfel de măsuri, au scăzut puternic acțiunile băncilor. Și în Italia s-a petrecut un fenomen similar, însă politicienii lor au mers până la capăt și au aplicat taxele fără discuții. Se pare că și Ungaria a adoptat un model de taxare a profitului băncilor. La noi, până se hotărăsc politicienii, băncile au timp să se pregătească și să-și atenueze pierderile.

Băncile au timp să se preocupe de realizarea unui card pentru copii. Sunt bănci din țară care permit deschiderea unui cont și a unui card aferent chiar pentru copiii de 6 ani. E o măsură care pare benefică, însă are și mari dezavantaje, cum ar fi faptul că cei mici vor avea posibilitatea să-și cumpere orice își doresc fără să le mai ceară părinților acordul. Guvernanții chiar vor ca printr-un proiect de lege să se înființeze în supermarket-uri case de marcat pentru familii pentru a preveni obezitatea și problemele de sănătate la copii, pentru că aceștia ar vedea la casele de marcat normale dulciuri și produse cu o tonă de zahăr la alți clienți, li s-ar face poftă și așa ar ajunge să se alimenteze incorect.

Dacă un copil are card de mic și este expus la mesajele stresante ale băncilor, care în permanență au ceva de vândut, e clar că va fi bulversat și se va accentua de fapt râzgâiala și proasta gestionare a finanțelor.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background