Țara în care până și bebelușii au identitate digitală

Postat de pe 16 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Digitalizarea și efectele acesteia pentru societate și cetățeni au fost temele abordate de Iosefina Pascal în ediția de miercuri a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM.

Bebelușii digitali

În Estonia până și bebelușii au identitate digitală și asta chiar înainte de a primi un nume! Tony Blair, fost premier al Marii Britanii, în ultima perioadă promovează activ identitatea digitală, dă ca exemplu și chiar laudă Estonia, în care sistemul digital pare că a fost impus în toată administrația și toate domeniile sociale, obligatoriu. Modelul estonian a servit ca inspirație pentru introducerea digitalizării și în alte țări, precum România, Ucraina, Republica Moldova. Dar chinezii sunt cei mai digitalizați; la ei identitatea digitală e generalizată, creditul social, scanarea facială sunt deja folosite de câțiva ani.

Președinta Autorității Estoniene pentru Sistemul Informațional (RIA) spune cum un bebeluș, chiar înainte de a primi un nume, are deja un cod de identificare unic. Acolo totul este digital, totul este foarte futurist și interesant, dar nimeni nu pune accent și nu avertizează asupra vulnerabilității sistemelor digitale care pot fi expuse atacurilor cibernetice și sunt condiționate de energia electrică. Ca peste tot în lume, și în România până în mai 2023 trebuie implementată identitatea digitală. Se urmărește ca toate activitățile unui individ să se realizeze prin intermediul unei aplicații unice; plata facturilor, cumpărarea oricăror produse, permisul auto, asigurările de orice fel, creditele și chiar accesul în instituții să fie centralizate, digitalizate, dar și înregistrate.

„Problema este că nimeni nu este întrebat, sistemul este aplicat indiferent dacă vrei sau nu, adică e obligatoriu! Aici este marea problemă, faptul că ți se impune forțat. Atunci când digitalizezi cu japca nu e în regulă, trebuie să lași cetățenii să aleagă liber și trebuie să existe alternative clasice din motive importante și logice, motive ce țin de libertatea de exprimare, libertatea de mișcare, care sunt drepturi fundamentale ale oamenilor”, a avertizat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background