SRS: Geoană nu are șanse de tur 2 pentru că nu are structură de partid

Postat de pe 10 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a analizat candidatura lui Mircea Geoană la prezidențiale, în condițiile în care azi pleacă de la NATO în mod oficial, ce susținere internă și externă are, câte șanse are pentru turul doi și care sunt consecințele intrării sale în cursă.  

Mircea Geoană și-a luat astăzi rămas bun de la colegii din NATO, plecând de acolo decorat cu Ordinul Serviciului Merituos, înmânat de secretarul general Jens Stoltenberg. Mircea Geoană își pregătește candidatura la alegerile prezidențiale din România, fiind susținut în mod temeinic și consecvent de către exponenții Statului Subteran, de la oameni de afaceri, la patroni din mass media și alți vectori publici. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a explicat că „fără partid, deci fără un aparat care să fie capabil, pe de o parte, să-i mobilizeze pentru vot pe eventualii susținători, și pe de altă parte să securizeze voturile prin reprezentanți în toate secțiile de votare, Mircea Geoană nu are șanse să intre în turul 2. Șansa lui era să fie adoptat de un partid politic. El a ținut-o pe-a lui, că vrea să candideze independent, și apoi i s-a făcut un partid surogat, format din 10 traseiști”.

Pentru ca Mircea Geoană să poată, totuși, accede în turul 2, ar fi nevoie ca unul dintre cei doi favoriți ai finalei prezidențiale să fie scos din cursă din diverse motive. Ar trebui fie ca Marcel Ciolacu să facă o serie de greșeli fatale la guvernare sau să genereze mari proteste împotriva guvernului său, PSD-ul fiind forțat astfel să facă schimbul cu Mircea Geoană și să-l adopte pe acesta; fie ar fi nevoie ca generalul Ciucă să se facă de râs mai grav decât o face deja astăzi, determinându-și astfel partidul să renunțe la el. Lui Mircea Geoană nu-i rămâne decât să-și tranzacționeze o bună parte din voturile pe care le obține în favoarea unuia dintre candidații favoriți, cel mai probabil oferindu-i sprijinul său lui Marcel Ciolacu. La schimb, Marcel Ciolacu îi va oferi ceva lui Mircea Geoană, în condițiile în care va ajunge președinte; poate să-l numească pe acesta Ministru de Externe sau să-l impună șef al unei instituții internaționale. Altfel, prezența lui Mircea Geoană în această competiție prezidențială nu are niciun sens.

Pe lângă Geoană, mai există doi candidați suveraniști care speră să ajungă în turul 2 și care au oareșice șanse. În cazul lui Simion și al Dianei Șoșoacă există aceeași problemă ca cea întâmpinată de Geoană: lipsa structurilor care să-i susțină în cursă. O finală ideală în 2024 ar fi fost între un globalist, reprezentat de figura lui Mircea Geoană, susținut de PSD, și un suveranist, cel mai calificat aici fiind Cozmin Gușă, susținut de Simion și Șoșoacă. PSD-ul a fost incapabil să facă acest sacrificiu de a-l adopta pe Geoană, în timp ce suveraniștii au fost mult prea încăpățânați și orgolioși pentru a se uni. În aceste condiții, se împart voturile și niciun candidat suveranist nu mai poate accede în turul al doilea la prezidențiale. Candidații minori vor avea un dublu rol în acest an electoral: fie sabotarea unora dintre candidații majori, fie tranzacționarea unei părți din voturile obținute pe cont propriu în vederea dobândirii și asigurării unor avantaje personale.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background