Șora a fost membru permanent în rețele de acoperiți interni sau externi

Postat de pe 2 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a vorbit despre Mihai Șora și controversele din viața și de după moartea sa, extinzând analiza și asupra altor intelectuali controversați ce-au marcat mediul public românesc după 1989.

Ultimii ani din viața filosofului Mihai Șora au fost liniștiți, trăiți în tihnă, datorită celei de-a doua soții a lui, Luiza Palanciuc. Domnul Șora, considerat de unii un adevărat „înger printre oameni”, a avut multiple calități și o înțelepciune demnă de admirație. Cu toate acestea, biografia filosofului este încărcată și de o serie de evenimente mai puțin plăcute, de fapte foarte urâte și dezonorante care-i pătează trecutul.

Jurnalistul Ion Spânu a dezvăluit că, în 2007, a existat o controversă creată în jurul unui articol publicat în Observatorul Cultural în care Mihai Șora era acuzat că l-ar fi turnat pe Constantin Noica la securitate, lucru aflat dintr-o serie de documente desecretizate ale securității. Se pare că în spatele turnătoriei s-a aflat, de fapt, criticul literar Zigu Ornea, după cum a dezvăluit Ion Spânu.

Chiar dacă în cazul anterior menționat Șora nu a fost vinovat, istoria și biografia sa dezvăluie că a avut totuși legături cu securitatea, renumiți gânditori ai secolului trecut depunând mărturie că Șora a fost un turnător. Atât Vladimir Tismăneanu, cât și Eugen Ionesco și Paul Goma l-au acuzat pe Mihai Șora că a fost un turnător cu acte în regulă. Ziarul Evenimentul Zilei a publicat o întreagă anchetă pe această temă: Deconspirare istorică! Mihai Șora, sub acuzele lui Eugen Ionesco și Paul Goma.

În anii stalinismului, Mihai Șora apărea în arhive cu funcția de „agitator cu munca la țară”. Revenit în țară după așa-zisul exil în Franța, Mihai Șora ajunge să lucreze sub îndrumarea Anei Pauker, la Ministerul de Informații. După ce a fost un mare activist comunist tot secolul trecut aproape, după ’89, Mihai Șora s-a convertit rapid în propagandistul tefeliștilor de dreapta. Din discuțiile pe care le-a purtat cu Mihai Șora, jurnalistul Ion Spânu a dezvăluit că filosoful avea o spaimă teribilă că s-ar putea oricând să i se aducă aminte de trecutul său tumultuos.

Când se pregătea nunta lui Mihai Șora cu Luiza Palanciuc, s-a băgat pe fir Andrei Pleșu, care le-a fost și naș. Acesta a fost momentul în care Mihai Șora a rupt definitiv orice fel de legătură cu filosoful Constantin Barbu. Momentul amintit coincide cu momentul în care Șora s-a transformat în propagandistul tefeliștilor coordonați de Pleșu și Liiceanu, potrivit spuselor lui Ion Spânu. Andrei Pleșu este șeful rețelei în care era proaspăt intrat și Șora. „Pleșu l-a nășit nu numai în biserică, ci și cu serviciile”, a dezvăluit Ion Spânu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background