Sondaj bombă: Românii nu vor cu Moldova. Libertatea presei și lansarea Clubului de Presă

Postat de pe 4 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a trecut în revistă ultimele evenimente ce au legătură cu presa, axându-se pe acțiunile CNA care subminează libertatea presei, pe clasamentul libertății presei realizat de RSF, dar și pe lansarea Clubului de Presă, care oferă speranța că încă mai există solidaritate în presă. Totodată, jurnalista a adus în atenția publicului cel mai recent sondaj al Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde care arată că românii nu vor unirea cu Republica Moldova.

Reporteri Fără Frontiere (Reporters sans Frontieres) a publicat un raport îngrijorător care prezintă că România se află pe locul 53 (a urcat de pe locul 56, deținut în anul 2022) în clasamentul libertății presei. Iosefina Pascal a subliniat că principalele motive pentru care România se află atât de jos în clasament sunt dezinformarea, conspirațiile și finanțarea presei de către guvern și alte entități politice. Șocant este că Republica Moldova se situează pe locul 28. Vorbim de aceeași Republica Moldova care colcăie de oligarhi și care desfășoară campanii fățișe pentru anumiți politicieni pe multe dintre posturile de televiziune de acolo. Este o discrepanță majoră. Ucraina se situează pe locul 79, deci într-un an, de când este război, nu a crescut în clasamentul libertății presei, întrucât ucrainenii aleg să combată dezinformarea cu pușcăria, după cum a evidențiat Iosefina.

Și pentru că tot a fost Ziua Mondială a Libertății Presei ieri, Iosefina Pascal a vorbit și despre ședința de la CNA în care iar au fost luați în vizor cei de la România TV. De data aceasta, președintele CNA, Monica Gubernat, a surprins plăcut audienții, luând apărarea postului de televiziune și, în special, luându-i apărarea lui Victor Ciutacu. Argumentul său a fost unul simplu: de ce să fie sancționat Victor Ciutacu pentru că a realizat un interviu cu Marina Tauber în emisiunea sa de pe România TV, dacă și cei de la CNN, NBC etc. au invitat diverse figuri controversate, printre care și Medvedev și Peskov, iar moderatorii le-au permis invitaților să se exprime și nimeni nu a fost sancționat. Răspunsul domnului Mircea Toma a fost de-a dreptul impresionant, acesta citând din „marii clasici” și mergând pe ideea că americanii au noroc pentru că nu sunt verificați de membrii CNA, iar România… „ghinion”.

„Jurnalistul trebuie să fie o goarnă și o mașină de scris pentru guvern. Dacă e la TV, trebuie să fie o goarnă a politicii guvernamentale, a politicii parteneriatului strategic și a politicii altor entități suprastatale din care facem parte sau pe care le susținem. Dacă e ziarist sau gazetar, trebuie să fie mașina de scris a guvernului. Cam aceasta este definiția pe nou a presei sau asta se dorește să devină presa”, a sintetizat Iosefina Pascal, ironizând amar situația tragică în care a ajuns presa din România.

Ieri, la lansarea Clubului de Presă, a fost de-a dreptul surprinzător că atât de multe publicații și atât de mulți jurnaliști s-au alăturat inițiativei; asta pentru că solidaritatea din presă este foarte șubredă. A fost, însă, o bucurie de moment, întrucât Iosefina Pascal a dezvăluit că regulamentul UE aduce noi schimbări în domeniul mass-media, astfel încât să apară un soi de CNA european.

Un sondaj realizat de Marius Pieleanu arată că mai mult de jumătate dintre români (54%) nu susţin o eventuală unire a României cu Republica Moldova „la un moment dat, în viitor”, iar 31% ar vota „pentru” la un eventual referendum pentru unire. „În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova”, 29% dintre intervievaţi cred că „România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean”, 56% nu susţin această idee, iar 15% au evitat un răspuns. În privinţa ajutorării cu tehnică militară, 48% ar susţine-o, 35% s-ar opune şi 17% nu pot aprecia. Despre actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, 40% dintre români au o părere „bună” şi „foarte bună”, în timp ce 21% au o părere „proastă” şi „foarte proastă”. Procentul celor care nu au o părere sau nu ştiu cine este Maia Sandu se ridică la 36%, iar 3% nu au dorit să răspundă la această întrebare. Trei sferturi dintre români (76%) nu cred că Maia Sandu ar fi „o variantă bună” de candidat la Preşedinţia României, 19% au evitat un răspuns şi doar 5% şi-ar dori ca aceasta să candideze pentru funcţia supremă în ţara noastră.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background