Soluția contra DROGANGELII este ca Parlamentul să voteze o lege ce face ilegal consumul de droguri!
Postat de Gold FM Radio pe 23 august 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat cum s-a metamorfozat România din țară de tranzit în țară de consum a drogurilor, cine a avut forța să subordoneze autoritățile politico-administrative ce sunt neputincioase azi în combaterea acestui flagel.
Planurile de viitor ale unei țări depind foarte mult de educația din acea țară, dar și de sănătatea mentală a cetățenilor săi. În prezent, România se confruntă cu o gravă problemă a consumului și traficului de droguri. Copiii se droghează în școli, nu există centre de dezintoxicare suficiente sau destul de eficiente, părinții sunt amenințați cu bătaia dacă nu le oferă odraslelor lor bani să se drogheze și nu mai au niciun control asupra lor. De unde România era doar o țară de tranzit al drogurilor, având deschidere la mare, iată că astăzi s-a transformat într-o țară în care consumul s-a intensificat și s-a generalizat, spre oroarea părinților disperați să-și salveze copiii.
S-a trecut de la drogurile „clasice” la etnobotanice, substanțe chimice de sinteză care sunt perfect legale în România… Cele mai multe dintre ele sunt substanțe ce imită canabisul sau amfetaminele, iar cele mai noi imită heroina sau drogurile opiacee. Ele au apărut în anii 2000 ca producție și s-au extins începând cu anul 2010. La finalul anului 2018, în raportul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) se precizează că au fost monitorizate peste 730 de substanțe psihoactive noi. Fiind atât de multe substanțe, țările europene nu apucă să le treacă în ilegalitate, ceea ce îngreunează foarte mult procesul de combatere a consumului. Toate aceste substanțe sunt foarte ieftine și, din păcate, tinerii au acces la ele pe Internet.
Aceste etnobotanice se produc extrem de rapid și se vând foarte rapid, câștigându-se prin această afacere bani negri foarte ușor. În această rețea sunt implicate și serviciile secrete, și conducerea statelor slabe care nu investighează suficient traficul și consumul de droguri și care se lasă astfel călcate în picioare de producătorii de droguri veniți din alte state renumite pentru această practică.
Jandarmeria București, de exemplu, are aproximativ 200 de cazuri în timpul săptămânii de drogați depistați în școli. „Fenomenul drogangelii nu poate fi combătut decât dacă, în cele din urmă, Klaus Iohannis își asumă eșecul mandatelor sale și pe ultima sută de metri trece prin CSAT această problemă. O decizie a CSAT în acest sens va construi suportul pentru acțiuni de tip operativ ale instituțiilor de forță. E nevoie ca Parlamentul să își găsească curajul și să treacă în ilegalitate inclusiv consumul de droguri”, a concluzionat Ciprian Purice.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro