Ședința CSAT și Raportul SRI care demonstrează ilegalitățile făcute de multinaționale

Postat de pe 12 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a vorbit despre ședința CSAT de astăzi, prezentând detalii importante despre dezbaterea ce a avut loc.

Inițial, președintele Klaus Iohannis a declarat, după tragedia de la 2 Mai, că prima ședință CSAT va fi pe tema traficului și consumului de droguri din România, aceasta fiind considerată o problemă de siguranță națională. Încă nu s-a emis niciun comunicat pe tema discuțiilor purtate în CSAT legat de problema drogurilor. Nu știm nici în momentul de față câți consumatori sunt în România, nu cunoaștem nici strategia ce urmează a fi implementată pentru combaterea acestui flagel. În schimb, se înmulțesc din ce în ce mai mult cazurile de judecători sau polițiști aflați în cârdășie cu traficanții și care îi protejează pe aceștia.

Pare că ședința de CSAT de azi a fost pentru stabilirea achizițiilor militare pentru următorii 10 ani, ceea ce e bine pentru România, însă nu rezolvă problema presantă a drogurilor. A mai existat un punct pe ordinea CSAT, cerut de către premierul Marcel Ciolacu, ce viza colectarea banilor la buget de la personajele care trebuie să își plătească taxele. În urmă cu 3 ani, SRI-ul a prezentat în Parlament un raport cu privire la modul în care își plătesc taxele (sau nu) marii contribuabili. Practicile multinaționalelor, prin care își ascundeau profiturile prin diferite tertipuri, pentru a fenta impozitarea în țara noastră, erau și sunt cunoscute de statul român. Instituțiile de control au fost însă paralizate și au tăbărât tot pe întreprinzătorul autohton. Un raport al SRI din 2020, prezentat Parlamentului, arată clar că societățile cu capital străin au manipulat prețurile de transfer în tranzacțiile cu firmele din grup, pentru a diminua profitul în scopul scoaterii banilor din România.

Din 1.112 companii care activează în țară, cu cifre de afaceri de peste 50 de miliarde de euro, marea majoritate cu capital străin, 125 au declarat pierderi. Și mai multe însă au profit zero sau profituri infime, tocmai pentru a fenta bugetul României. Cei mai mulți investitori străini de aici nu plătesc decât impozite pe salarii, ceea ce înseamnă mai nimic la nivelul afacerilor pe care le desfășoară. SRI a avertizat asupra vulnerabilităților României, cauzate de practicile lipsite de onestitate ale companiilor străine, care afectează interesul național. „Asigurarea sustenabilității bugetului general consolidat a reprezentat o provocare majoră. Alocarea de resurse financiare semnificative pentru gestionarea crizei sanitare, corelată cu problemele în colectarea veniturilor (pe fondul persistenței activităților evazioniste de mare amploare, favorizate inclusiv de perpetuarea unor deficiențe sistemice în activitatea instituțiilor abilitate), a condus la creșterea considerabilă a deficitului bugetar”. Autoritățile par să acopere evazioniștii fără pic de jenă, iar politrucii se eschivează, preferând să nu ia la cunoștință datele prezentate de SRI în rapoartele sale și să ignore în continuare toate problemele și deficiențele care dărâmă bugetul de stat.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background