Securitatea Națională din SUA este acuzată că ar fi spionat mari politicieni ai Europei

Postat de pe 31 mai 2021

Autor: Adrian Lambru

Jurnaliști danezi susțin că NSA, Securitatea Națională din America, ar fi spionat politicieni europeni de rang înalt în colaborare cu Serviciul de informații al Apărării (FE) din Danemarca. Printre liderii vizați ar fi și cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Postul de știri danez Danmarks Radio (DR) susține faptul că NSA a avut acces la mesajele text, la apelurile telefonice şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie ale unor oameni politici importanți din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru acest lucru, Agenţia Naţională de Securitate a SUA s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze, având acordul și sprijinul Serviciilor Daneze de Informaţii Militare.

Această operațiune de spionaj ar fi purtat numele de „Operaţiunea Dunhammer” și s-ar fi desfășurat între anii 2012 și 2015.

Aceste informații au fost publicate în urma unei îndelungate anchete la care au lucrat multe canale de presă din diverse țări, precum jurnalul francez „Le Monde” sau cotidianul german „Suddeutsche Zeitung”. Informații din anchetă ar fi deținut, conform DR, și ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a declarat pentru canalul danez de știri că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”.

Secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene Clément Beaune declară că ”nu ne aflăm într-o lume naivă. Acest fel de comportament se poate întâmpla, din nefericire.Vom verifica. Aceste fapte sunt grave și trebuie să se tragă concluzii în privinţa cooperărilor”. Beaune a declarat la postul de televiziune şi radio „France Info” că nu cunoaşte identitatea francezilor care au fost spionaţi.

Acuzații similare au mai fost aduse și în 2013.

Nici FE, nici NSA nu au comentat până în acest moment pe marginea subiectului.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background