Se pregătește un act normativ care va obliga instituțiile să achiziționeze doar produse românești!

Postat de pe 30 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a vorbit despre decizia Guvernului Ciolacu de a plafona adaosul comercial pentru 14 grupe de produse alimentare, dar și despre intenția de a crește TVA-ul pentru produsele de lux.

Producătorii, procesatorii și comercianții au purtat discuții cu privire la noile reglementări din domeniul alimentar. Producătorii și procesatorii sunt profund nemulțumiți de faptul că statul român nu le creează un cadru în care să poată avea o putere mai mare de negociere cu retailerii.

Există un act normativ în Parlament, realizat la inițiativa domnului senator Matieș, care oferă producătorilor români o piață de desfacere sigură, în deplin control al statului, după cum a dezvăluit Horia Constantinescu. Este vorba de achizițiile de produse românești, de materii prime românești pe tot ceea ce înseamnă lanțul aprovizionării instituțiilor de stat. Cu alte cuvinte, spitalele, penitenciarele, cantinele, școlile și alte instituții de acest tip vor fi obligate să cumpere produse românești, din materii prime românești și procesate în România. Inclusiv marii retaileri vor simți această recalibrare a pieței.

Deși pare o mișcare oarecum ipocrită (după ce tot marii comercianți au „îngropat” afacerile fermierilor și producătorilor mici și mijlocii) , retailerii au început să încurajeze formele asociative și prezența la raft a produselor de pe lanțul scurt, pentru că le pot asigura un preț mult mai competitiv față de produsele cărora li se adaugă un cost al transportului pe distanțe foarte lungi.  

„Va trebui să-i învățăm pe români să vadă în ce țară sunt făcute anumite produse. N-ar mai trebui nicio lege dacă românii ar cumpăra numai produse românești. Unele produse s-ar putea să fie mai scumpe decât cele provenite din afară, dar dacă am înțelege că acea mică diferență de bani aduce o componentă națională, aceea că are șansa un producător român cu diferența aceea să devină competitiv, să realizeze profit, atunci cred că mulți ar începe să se uite după produsele românești”, a punctat Horia Constantinescu.

Alături de inițiativa de a obliga instituțiile publice să folosească produse românești, ar trebui ca și restaurantele să adopte o strategie similară. S-ar încuraja producția locală și s-ar stimula și economia țării.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background