Se observă că politicienii nu mai citesc. Ei se duc la târguri de carte doar ca să-și facă imagine!

Postat de pe 23 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Cora Muntean a vorbit despre cărțile de remarcat ce sunt lansate în aceste zile la GAUDEAMUS, respectiv despre nivelul de cultură specific al politicienilor și analiștilor ce emit în spațiul mediatic.

Târgul de carte GAUDEAMUS se ține în Pavilionul Central de la Romexpo, unde peste 200 de edituri își prezintă oferta. Mulți cetățeni s-au plâns de prețul ridicat al cărților, justificat într-o oarecare măsură de efortul autorilor și al editurilor, dar împovărător pentru români, mult prea mare raportat la veniturile românilor și la perioadele vitrege pe care le traversăm. Cumpără cărți doar românii care și-au pus bani deoparte sau cei care își doresc cu ardoare anumite titluri, pentru că, în rest, cetățenii sunt preocupați, pe bună dreptate, de plata facturilor exorbitante, mai ales acum, când frigul amenințător le ia cu asalt locuințele.

În România, un scriitor nu poate trăi din meseria aceasta de suflet, fiind forțat de circumstanțe să aibă și joburi alternative, de multe ori în același domeniu. Românii tind să caute cărți ce reprezintă mai mult o „hrană pentru suflet”, volume de poezie, cărți de dragoste, beletristică, decât analize foarte realiste și de multe ori dure despre contextul geopolitic actual sau alte teme greu de digerat.

La Târgul de cărți GAUDEAMUS, una dintre vedete a fost Mircea Geoană, ce și-a lansat cartea intitulată „Bătălia pentru Viitorul României”, ce seamănă mai mult cu un manifest de candidat la alegerile prezidențiale. Mai interesant ar fi fost dacă Geoană ar fi scris despre trăirile și sentimentele sale de după episodul „Mihaela, dragostea mea”, chiar înainte ca alegerile să fie fraudate. În dimineața imediat următoare acestui eveniment, a vuit în toată presa știrea arestării lui Cătălin Voicu, celebru manipulator al justiției în acea perioadă, pe care Coldea l-a arestat, considerând că ar fi o verigă importantă a lui Mircea Geoană. „Treaba asta l-a paralizat pe Geoană în dimineața următoare și după am făcut o ședință doar cu liderii, unde i-am invitat și pe Adrian Năstase și pe Iliescu și trebuia să luăm decizia contestării dure a alegerilor la Curtea Constituțională. Am fost în minoritate, doar eu am vrut să facem acest demers, Iliescu s-a opus, Năstase s-a opus, Hrebenciuc s-a opus, Dragnea s-a opus, și nici măcar Geoană nu mi-a luat apărarea; atunci mi-am dat seama că Geoană de fapt a renunțat la luptă”, a dezvăluit Cozmin Gușă.  

La târg a participat și Romeo Couti, care a lansat cartea „Lebăda neagră de pe Balaton”. Printre titlurile căutate și vândute se află și cărțile lui Michelle Obama și „Spare” a prințului Harry. Cărțile cu și despre Zelenski au fost un real eșec editorial. Teșu Solomovici, la vârsta de 90 de ani, va scoate o carte de peste 600 de pagini, despre războiul Israel-Hamas, ce va centraliza interviuri, articole și declarații ale unora dintre marii jurnaliști și analiști din mass media israeliană și românească despre istoria conflictului.

Întrebată dacă activitatea cititului mai însoțește emisia publică a vectorilor de opinie și a politicienilor din România, Cora Muntean a declarat că: „E dezastru! Trebuie să ai o simplă discuție cu un politician ca să realizezi că nu citește; în afară de discursurile pe care i le pregătesc consilierii, în afară de articole în care sunt vizați adversarii, ei nu au o cultură. Uitați-vă la ei cât de săraci sunt… oricât de scumpi ar fi pantofii în care stau, ei sunt niște săraci”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background