Se încearcă legalizarea drogurilor de mare risc? Precedentul canadian

Postat de pe 12 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza        

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat cum se încearcă legalizarea drogurilor și a vorbit despre precedentul canadian.

Oficialii au recunoscut că există o problemă majoră cu traficul și consumul de droguri în România, iar singura măsură la care s-au putut gândi este testarea antidrog în școli. Această măsură nu face decât să îi determine pe consumatori să nu vină drogați la școală, ceea ce oricum nu prea se întâmpla, iar, pe lângă asta, testele sunt ineficiente, fiind necesară și recoltarea unor probe de sânge pentru a stabili clar despre ce droguri este vorba. Mai mult decât atât, testele comandate nu pot depista decât un număr limitat de substanțe, iar consumatorii au devenit din ce în ce mai inventivi pentru a „fenta” legea. Măsurile reale care ar trebui aplicate de urgență și asupra cărora Iosefina Pascal a tot insistat sunt securizarea granițelor și controlul amănunțit în cartierele unde se aciuează drogalăii.

În Canada s-a legalizat consumul de droguri de mare risc, mergându-se pe ideea că în urma acestei măsuri se va diminua consumul tocmai pentru că nu mai sunt atacați consumatorii (?!). Pare că se dorește implementarea aceleiași măsuri și în România, ceea ce ar fi foarte grav, pentru că la noi oricum nu se respectă aproape nicio lege. După ce s-au legalizat drogurile de mare risc în Canada, se pare că au crescut cererea, oferta și consumul de droguri sintetice, pentru că drogalăii vor mai mult și mai mult și trec de la o substanța la alta cu o viteză incredibilă. Acum, Canada se confruntă cu morțile de supradoză ale celor care au căutat mai mult și au început să combine substanțe și să consume droguri sintetice. Și Australia pare să urmeze același trend, dorindu-se ca din octombrie să se legalizeze consumul de droguri de mare risc.

Un renumit procuror DIICOT a atras atenția asupra faptului că piața drogurilor se adaptează constant, creându-se droguri care se absorb prin piele, care n-au gust și miros, care sunt foarte greu de depistat și așa mai departe. Legalizarea drogurilor nu este o soluție, pentru că generează probleme și mai grave, trafic și mai intens, provoacă dealerii să vină cu noi și noi substanțe care să atragă.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background