România rămâne fără meseriași și specialiști – avertisment sumbru

Postat de pe 6 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

„Trebuie reînființate urgent școlile tehnice! România duce lipsă de mână de lucru specializată”, a avertizat Iosefina Pascal în partea a treia a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM.

O știre de actualitate ne anunță că există zeci de posturi vacante la Complexul Energetic Oltenia. Compania duce lipsă de specialiști, iar angajările se fac pe perioadă determinată deoarece se preconizează restrângerea activității.

„Situația este dificilă dar, mai grav, aș vrea să știu care este această perioadă determinată pe care se fac angajări, tocmai pentru a afla când va fi închis Complexul Oltenia”,a descoperit jurnalista posibilul indiciu.

De ce nu se găsesc meseriași, specialiști în aceste domenii? Un prim motiv este acela că s-au desființat școlile de arte și meserii și școlile profesionale. Al doilea motiv pentru care nu există specialiști este faptul că tinerii nu se mai înghesuie la facultățile tehnice unde taxele au crescut iar ciclul de licențiere este prea mare. Mai mult, oricine poate să vadă cum a fost distrusă industria în România și închiderile de platforme industriale se pare că vor continua. În al treilea rând, un motiv care este general pentru țara noastră și pentru orice domeniu de activitate este foarte proasta salarizare, afectată de taxarea excesivă a muncii care face ca exodul forței de muncă specializate să continue.

„În România nu mai ai de unde și de la cine fura meserie; specialiștii au plecat afară, iar cei rămași sunt prea în vârstă, deși la noi se dorește să ieși la pensie când mori. Extraordinar pentru România ar fi reînființarea școlilor profesionale, scăderea taxelor la facultățile tehnice și reducerea perioadei de licență”, a concluzionat Iosefina Pascal enumerând câteva soluții pentru această situație tristă.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background