România, obligată să cumpere sisteme antiaeriene israeliene în valoare de 2,3 miliarde de dolari, care nu au făcut față Iranului
Postat de Gold FM Radio pe 25 iulie 2025
După ce a reușit să zădărnicească ascensiunea candidaților ”populiști și sceptici” față de NATO printr-o serie de metode extraordinare, România — cedând presiunilor venite din partea NATO și a președintelui Trump — a anunțat că va cheltui 2,3 miliarde de dolari pentru achiziționarea unor sisteme israeliene de apărare antiaeriană, care nu au făcut față Iranului, pentru a contracara așa-numita amenințare rusă, scrie Zero Hedge.
Această achiziție costisitoare, favorabilă industriei de armament israeliene, vine în contextul în care România se pregătește să impună măsuri drastice de austeritate pentru a face față degradării rapide a situației sale financiare. Deficitul bugetar al României pentru anul 2025 va fi cel mai mare din istoria țării. Aflându-se în jurul valorii de 9% din PIB, acesta este, de asemenea, cel mai ridicat deficit din Uniunea Europeană. Aceste cifre alarmante au declanșat avertismente din partea Comisiei Europene, care a cerut României să reducă deficitul la 2,8% din PIB până în 2030. La summitul NATO de luna trecută, membrii alianței au cedat cererilor persistente ale lui Trump, convenind să-și majoreze cheltuielile militare țintă de la 2% la 5% din PIB până în 2035.
Reuters, încercând să justifice cheltuiala, a menționat că România „a avut fragmente de drone rusești care au căzut pe teritoriul său în mod repetat în ultimii doi ani.” Publicația Times of Israel a susținut această narațiune cu un titlu care afirma că „România este în alertă din cauza Rusiei.”
Anul trecut, România părea pregătită să-l aleagă președinte pe ”populistul” Călin Georgescu, cunoscut pentru poziția sa profund sceptică față de NATO, acesta câștigând primul tur al alegerilor prezidențiale. Invocând presupuse ingerințe rusești, Curtea Constituțională a anulat alegerile și a dispus reluarea procesului electoral. Într-o victorie a establishmentului european, primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, a câștigat în luna mai.
Redistribuirea iminentă a 2,3 miliarde de dolari din bugetul României către industria militară în plină expansiune a Israelului are loc în paralel cu planurile guvernului de a implementa măsuri de austeritate drastice, care cu siguranță vor alimenta nemulțumirile populației. Printre măsurile posibile se numără concedierea a 20% din angajații din sectorul public, majorarea TVA-ului și creșterea impozitului pe profit și dividende de la 10% la 16%. „Această corecție este atât de amplă, atât de profundă, încât durerea nu poate fi evitată”, a declarat pentru Politico fostul ministru de finanțe și actualul președinte al Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
În tot acest timp, România urmează să direcționeze 2,3 miliarde de dolari către o industrie israeliană a armamentului care deja înregistrează venituri record. Pentru al patrulea an consecutiv, vânzările de arme ale Israelului au atins un nou record, ajungând la aproape 14,8 miliarde de dolari în 2024. Clienții europeni au reprezentat 54% din exporturi, potrivit Times of Israel.
În baza noului acord militar, România va achiziționa sisteme antiaeriene de rază scurtă și foarte scurtă de la compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, contractele incluzând instruirea personalului, suport logistic și muniție. Primele două sisteme V/SHORAD vor fi livrate în termen de trei ani de la semnarea contractului, preconizată pentru această toamnă. Publicația The Defense Post relatează că Rafael a participat la licitație cu sistemele sale de rachete SPYDER, învingând competitori precum LIG Nex1 din Coreea de Sud, MBDA (consorțiu european multinațional) și Diehl Defence din Germania.
Prea mulți conservatori americani aplaudă orbește atunci când Trump cere ca țările europene să cheltuie mai mult pe „apărare” — aparent fără să conștientizeze că aceste cheltuieli sporite nu au ca scop reducerea bugetului militar al Statelor Unite. De fapt, în doar câteva săptămâni din noul său mandat, Trump a trecut de la a declara că dorește o colaborare cu Rusia și China pentru a înjumătăți bugetele militare ale celor trei țări, la a aproba cu entuziasm cererea Pentagonului de a majora bugetul militar american la un nivel record de 1 trilion de dolari.
În mod simbolic, Trump a făcut acest anunț în Biroul Oval, avându-l alături pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. Întorcându-se spre omul care avea să-l atragă într-un război cu Iranul, bazat pe afirmații false legate de programul nuclear iranian, Trump a spus: „O să-ți placă să auzi asta.”
sursă: activenews.ro