Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției: „Din anul 2001, odată cu Patriot Act, s-a schimbat complet paradigma statului de drept”

Postat de pe 9 martie 2021

Invitată în cadrul emisiunii „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, realizată de Cozmin Gușă la Gold FM, Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției, a dat detalii referitoare la începuturile sale profesionale. „O chestiune care astăzi poate părea amuzantă, dar care mi s-a întâmplat, a fost momentul în care am primit un vot de blam, echivalent aproape cu o exmatriculare din Facultatea de Drept din București, pe motiv de cosmopolitism; eram acuzată că citeam ziare franțuzești și nici nu conta că era vorba despre oficiosul Partidului Comunist Francez”, a spus Rodica Stănoiu.

Întrebată despre momentul în care a reușit să se perfecționeze la cel mai înalt nivel, într-o vreme în care școala penală românească era foarte bine cotată internațional, Rodica Stănoiu a afirmat că viața sa a fost presărată de momente de șansă. „În anul II de facultate, unul dintre puținii profesori adevărați care rămăseseră în facultate după restructurare, mi-a văzut caracterizarea – care era catastrofală – m-a ascultat din tot Civilul și mi-a dat nota 9. La finalul facultății, am fost aleasă pentru cele două locuri oferite de Academia Română. Toate momentele în care m-am aflat la locul potrivit au avut un preț, pe care l-am plătit”, a spus fostul demnitar, la Gold FM.

Referindu-se la cariera sa politică, Rodica Stănoiu a relatat despre familia sa, în care au fost mai mulți politicieni. „M-am decis foarte greu să intru în politică. Inițial am refuzat pe loc oferta lui Adrian Năstase de a candida. Ulterior m-a atras cu o ofertă de a conduce un department la Ministerul Muncii care se ocupa de ceea ce mă preocupa pe mine – drepturile femeilor. Am acceptat să fiu numită și am intrat astfel în politică, deși Ion Iliescu, care dorea ca acel post să fie ocupat de altcineva, s-a opus în primă instanță”.

Despre starea actuală a justiției și a statului de drept, fostul demnitar a integrat evoluțiile din România într-un tablou internațional. „Rolul Dreptului s-a degradat constant încă din anii 1970. Apoi, în 2001, odată cu Patriot Act, s-a schimbat copmplet paradigma statului de drept și a drepturilor omului. Astăzi, controlul este aproape total, inclusiv în România, unde vin pe tavă în sistem oameni aleși special pentru ceea ce unii văd ca defecte, alții ca fiind calități”, a spus Rodica Stănoiu, la Golf FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background