Roboți în fermele românești!

Postat de pe 30 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a vorbit despre o știre de ultimă oră legată de noile tehnologii folosite de fermierii români. Roboți la arat câmpul!

„Fermierii români aduc roboți făcuți în Franța sau Suedia în lipsa forței de muncă. Cererea pentru roboți care să se ocupe de anumite sarcini în fermele de animale, cum ar fi spălarea/dezinfectarea fermei, ori monitorizarea mediului din adăpost, e în creștere la nivel național din cauza lipsei forței de muncă”, a anunțat Iosefina Pascal la începutul emisiunii.  Așadar, acest plan pe care l-au născocit fermierii români implică două mari probleme pe care jurnalista le-a scos la iveală. În primul rând, ne confruntăm cu înlocuirea oamenilor cu roboți în munca fizică și, în al doilea rând, avem de-a face cu grava problemă a lipsei forței de muncă.

Pe de-o parte, o mare problemă cu care se confruntă România este lipsa forței de muncă în tot mai multe domenii de activitate. Iosefina a oferit câteva argumente pentru care țara se confruntă cu un asemenea fenomen. O primă cauză este faptul că multe localități din zonele rurale sunt depopulate. O altă cauză este reprezentată de populația îmbătrânită care nu mai are fizic putere să muncească la câmp sau în alte treburi ce țin de gospodărie și care necesită folosirea forței brute. Așadar, se găsesc greu oameni care să facă astfel de munci, și dacă totuși găsești pe cineva, cel mai probabil are cerințe salariale care depășesc capacitățile unui fermier.

Pe de altă parte, ideea de a aduce roboți care să ajute fermierii la muncă conduce și la cheltuieli exorbitante. Totodată, Iosefina semnalează faptul că va lipsi aproape complet factorul uman dacă se vor folosi roboți pe post de ajutoare la fermă. Deci bineînțeles că există și o serie de dezavantaje majore pe lângă posibilele beneficii sau pe lângă posibila eficiență pe care le-ar aduce o mașinărie.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background