Rezultatele campionilor români ar putea forța guvernul să sprijine sportul

Postat de pe 15 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

După evenimentele sportive din weekend cu deznodământ fericit pentru sportivii români și pentru România, Cozmin Gușă realizează luni o ediție specială a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, pe Radio Gold FM. Au fost amintite rezultatele ce au adus mândrie țării, dar și câteva detalii din culisele lumii sportului.

„De la Johnny Weissmuller n-am mai avut un asemenea înotător”, afirmă Marius Ghilezan despre sportivul David Popovici, calificat weekendul aceasta în finala europeană la 200 m liber cu cel mai bun timp. „Nu poți să deschizi o gazetă occidentală care să nu-l laude. Noi am simțit revenirea acestui puști minune și am vorbit printre primii în media românească despre viitorul lui David Popovici. Ne rugăm pentru el astăzi, în zi de sărbătoare, să ajungă să doboare și mai multe recorduri mondiale, adaugă jurnalistul.

„Românii au fost în praznicul Adormirii Maicii Domnului extrem de fericiți. Poate niciodată în ultimii 30 de ani nu s-a mai acumulat o așa de mare fericire. Peste tot era plin de postări despre timing-ul lui David Popovici, despre orele la care joacă Simona Halep la Toronto. Pe Arena Centrală au fost sute de români care fluturau steagul României. Imnul României s-a auzit la Munchen de 8 ori. Îți dai seama cât de mândri au putut să fie românii prezenți acolo”, subliniază Marius Ghilezan.

Ce face statul pentru sportul românesc?

„Acești politruci imbecili și inepți din punct de vedere al sportului în loc să creeze centre olimpice de performanță… Iată că Dumnezeu ne ajută și ne dă o nouă generație de aur în aceeași perioadă în care nu prea există baze sportive cu standarde olimpice” este trista realitate pe care o dezvăluie Marius Ghilezan în legătura cu lipsa de interes a reprezentanților statului pentru tinerele valori din lumea sportului.

Cozmin Gușă aduce în discuție situații similare trăite în anii precedenți: „În 2020, singurul președinte de federație care s-a luptat alături de mine cu Guvernul, practic, să-i convingem să nu lăsăm sportivii acasă a fost Elisabeta Lipă. Trei săptămâni n-am avut parte de nicio audiență la Guvern. Am fost singura țară din Europa care și-a trimis sportivii acasă și din această cauză nu am mai avut rezultate în acel an”.

„Acum 2 ani am trecut prin Deva și ni s-a spus că avem locuri în căminul destinat gimnasticii românești. Erau 50 de judocane cazate acolo și 7 gimnaste. Asta era gimnastica românească acum 2 ani, atât mai aveam ca gimnaste. Astăzi la juniori am luat 2 medalii de aur cu niște junioare care au putut totuși să se pregătească. Astăzi, în România avem între 50-70 de gimnaste la acest nivel care se pregătesc și cu acestea avem rezultate la juniori. Ăstora le e drag numai să iasă la poze și nu s-au gândit niciodată cum să facă pentru ca loturile sportive pe care le avem să o ducă mai bine, declară Cozmin Gușă

„Noi ne ucidem singura mână de aur întinsă către Occident. Când întâlnim vreun om politic trebuie întrebat dacă e în stare, la Legea Bugetului, să se ducă să se bată pentru alocarea a 2% pentru sport. Iar pe lângă banii pentru sport, lipsește și educația”, spune Marius Ghilezan.

În încheierea emisiunii, întrebat dacă rezultatele acestea venite de nicăieri vor forța guvernările să pună la punct domeniul sportiv, Marius Ghilezan răspunde: „Eu din ce-am citit într-o declarație foarte clară a lui David Popovici a spus că se va implica în dezvoltarea sportului românesc. Nu vreau să mă gândesc cine va fi peste 10 ani prim-ministru când va veni David cu aura lui mondială și-l va călca în picioare. Sunt foarte mulți antrenori inimoși. Eu cred că timpul le rezolvă pe toate”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background